Влияние природной модификации поверхности глинистых компонентов почв на сорбцию U(VI) в присутствии комплексообразующих реагентов - Пшинко, Г.Н.; Боголепов, А.А.; Кобец, С.А.; Гончарук, В.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено поведiнку урану (VI) у модельних системах, що мiстять монтморилонiт Черкаського родовища, з рiзним вмiстом (0, 1 й 5%) осаджених на його поверхнi гумiнових кислот та Al(III) й Fe(III) гiдроксидiв. Встановлено, що осадженi домiшки природного походження на поверхнi монтморилонiту iстотно впливають на мiграцiю сполук U(VI) у навколишньому середовищi. Дослiджено вплив комплексотвiрних реагентiв на сорбцiю U(VI) такими матерiалами з метою вибору реагентiв та умов для очищення урановмiсних грунтiв i шламiв. The behavior of uranium(VI) in the model systems, containing montmorillonite of the Chercasskij deposit with different contents (0.1 and 5%) of humic acids deposited on its surface and Al(III) and Fe(III) hydroxides, is investigated. It is established that impurities of natural origin deposited on the montmorillonite surface substantially influence the migration of uranium(VI) compounds in the environment. Influence of complexing reagents on the sorption of U(VI) by such materials, with the purpose to choose reagents and terms for the decontamination of uranium-containig soils and sludges, is investigated.