Особенности состава каротиноидов тканей двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Brugiere - Бородина, А.В.; Нехорошев, М.В.; Солдатов, А.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Дослiджено склад каротиноїдiв тканин чорноморського двостулкового молюска-вселенця Anadara (Scapharca) inaequivalvis Br., який має виражену адаптацiйну пластичнiсть. Найвищий рiвень сумарних каротиноїдiв виявлено в нозi тварин (45,8±1,1)% загального вмiсту. У рештi тканин (гепатопанкреас, зябра) їх вмiст був нижчий – (14,1±1,7) i (19,1 ± 1,2)%. Аналiз якiсного складу каротиноїдiв дозволив iдентифiкувати: β-β′-каротин, дiатоксантин i алоксантин, зеаксантин, 3,4,3′-тригiдроксi-7,′8′-дидегiдро-β-каротин i цис- та транс-iзомери пектенолону, якi становлять понад 70% всiх пiгментiв A. inaequivalvis i переважають у всiх тканинах молюска. На решту 30% припадають складнi ефiри алоксантину i дiатоксантину. В iнших представникiв роду Anadara зеаксантин, цис- i транс-iзомери пектенолону та ефiри ранiше виявленi не були. Можливо, присутнiсть цих каротиноїдiв у тканинах А. inaequivalvis, пов’язана з адаптацiєю цього виду до умов розпрiснення Чорноморського регiону (14–17‰). We study carotenoids in the Black sea bivalve shellfish Anadara inaequivalvis Br. The highest level of total carotenoids was marked in the foot of animals (45.8±1.1)% from common maintenance. In the other tissues (hepatopancreas, gills), the percentage was less: (14.1±1.7) and (19.1±1.2)%. The analysis of the high-quality composition of carotenoids allowed to identify: β-β′-carotene, diatoxanthin and alloxanthin, zeaxanthin, 3,4,3′-trihydroxy-7,′8′-didehydro-β-carotene and cis-trans-isomer pectenolon, more than 70% are from the general pool of pigments of S. inaequivalvis and prevail in all tissues of shellfish. The other 30% are ethers of alloxanthin and diatoxanthin. At other representatives of genus Anadara, zeaxanthin, cis-trans-isomers of pectenolon ,and ethers were not found before. Possibly, finding it in tissues of the Black sea population of A.inaequivalvis can be related to the adaptation of this species to the freshness aquatoria of the Black sea region (14–17‰).