Особливостi поширення нелiнiйних хвиль у сипкому середовищi - Даниленко, В.А.; Микуляк, С.В. (Доповіді НАН України, 2012)
Методом дискретних елементiв проведено моделювання двовимiрних процесiв поширення нелiнiйних хвиль у шарi сипкого (гранульованого) середовища, яке знаходиться в полi сили тяжiння. Встановлено, що в шарi структурованого середовища можуть утворюватися перiодичнi хвильовi структури, параметри яких залежать вiд розмiрiв елементiв структури та вiд висоти шару. Методом дискретных элементов проведено моделирование двухмерных процессов распространения нелинейных волн в слое сыпучей (гранулированной) среды, находящейся в поле силы тяжести. Установлено, что в слое структурированной среды могут образовываться
периодические волновые структуры, параметры которых зависят от размеров элементов структуры и от высоты слоя. The computer simulation of the two-dimensional processes of nonlinear wave propagation in the
layer of a granular medium under the gravitation field is carried out, by using the discrete element
method. We have found that periodic wave structures can be formed in the layer of a structured
medium. Their parameters depend on the size of elements and on the height of the layer.