RAPD-аналіз геномного поліморфізму деяких видів роду Gentiana L. флори України - Твардовська, М.О.; Страшнюк, Н.М.; Мельник, В.М.; Конвалюк, І.І.; Кунах, В.А. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
За допомогою RAPD-аналiзу виявлено генетичнi вiдмiнностi мiж представниками роду Gentiana L. флори України. Визначено рiвень мiжвидового полiморфiзму тирличiв та встановлено взаємозв’язки мiж ними. Показано значну генетичну гетерогеннiсть роду та вiддаленiсть окремих його таксонiв. Виявлено унiкальнi амплiкони, що можуть бути використанi для видової iдентифiкацiї генотипiв Gentiana. Genetic differences between the members of Gentiana L. species from the Ukrainian flora have been found through RAPD-analysis. The level of gentians interspecies polymorphism was determined, and relationships between them were established. The significant genetic heterogeneity of the genus as well as large distances between particular taxa are shown. Unique amplicons valuable for the species identification of Gentiana genotypes are detected.