Метод количественного выделения систем линеаментов - Ходоровский, А.Я.; Апостолов, А.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Показана важная роль анализа ориентировки и выделения систем линеаментов для количественного описания поля линеаментов. Предложен новый метод выделения систем
линеаментов, основанный на количественной оценке достоверности выделения максимумов и минимумов на распределениях их азимутов простирания, построенных с обоснованным выбором интервала группирования замеров. Достоверность систем линеаметов, установленных с использованием предложенного метода, подтверждается их
совпадением с ориентировкой систем трещин, кварцевых жил, даек и других линейных
образований, приуроченных к разломам. Показано важливу роль аналiзу орiєнтування та видiлення систем лiнеаментiв для кiлькiсного опису поля лiнеаментiв. Запропоновано новий метод видiлення систем лiнеаментiв, який заснований на кiлькiснiй оцiнцi вiрогiдностi видiлення максимумiв та мiнiмумiв
на розподiлах їх азимутiв простягання, побудованих з обгрунтованим вибором iнтервалу
групування вимiрiв. Вiрогiднiсть систем лiнеаментiв, встановлених з використанням запропонованого методу, пiдтверджується їхнiм збiгом iз орiєнтуванням систем трiщин, кварцових жил, дайок та iнших лiнiйних утворень, вiднесених до розломiв. The important role of the analysis of orientation and separation of lineament systems for the quantitative description of the lineament field is shown. A method of separation of lineament systems based
on the quantitative estimations of the reliability of separation of maxima and minima on the distributions of their trend azimuths constructed with the proved choice of the interval of the grouping of
measurements is offered. Reliability of lineament systems established by using the offered method
is confirmed by their concurrence with the orientation of crack systems, quartz veins, dikes, and other linear formations connected with fractures.