Синтез та спектральні дослідження комплексів лантаноїдів на основі диметил-N-бензоїламідофосфату у неводних розчинах та кристалічному стані - Каряка, Н.С.; Слива, Т.Ю.; Трачевський, В.В.; Знов'як, К.О.; Амірханов, В.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Синтезовано середнi солi MeL (Me — Li, Na, Cs), CaL₂ на основi лiганду карбациламiдофосфатного типу диметил-N-бензоїламiдофосфату (HL) та координацiйнi сполуки лантаноїдiв загальної формули LnL₃ · xH₂O, LnL₃Phen та LnL₃Dipy, де Phen = 1,10-фенантролiн, Dipy = 2,2′-дипiридил. На основi IЧ, ЯМР спектроскопiї, елементного аналiзу
та термогравiметричних дослiджень запропоновано спосiб координацiї лiгандiв та склад
координацiйних сполук. Проведено спектральнi дослiдження комплексiв неодиму. Синтезированы средние соли MeL (Me — Li, Na, Cs), CaL₂ на основе лиганда карбациламидофосфатного типа диметил-N-бензоиламидофосфата (HL) и координационные соединения
лантаноидов с общей формулой LnL₃ · xH₂O, LnL₃Phen и LnL₃Dipy, где Phen = 1,10-фенантролин, Dipy = 2,2′-дипиридил. На основании ИК, ЯМР спектроскопии, элементного
анализа и термогравиметрических исследований предложено способ координации лигандов
и состав координационных соединений. Проведены спектральные исследования комплексов неодима. Neutral salts MeL (Me — Li, Na, Cs), CaL₂ and coordination compounds of lanthanides with
the general formulas LnL₃ · xH₂O, LnL₃Phen, and LnL₃Dipy, where Phen = 1,10-phenanthroline,
Dipy = 2,2′-dipyridyl, based on carbacylamidophosphate ligand dimethyl-N-benzoylamidophosphate
(HL) have been synthesized. The ligand coordination mode and structures of complexes have been
characterized by IR, NMR spectroscopy, element analysis, and thermogravimetry. The spectral
properties of neodymium complexes have been studied.