Значення фітогормонів Ophrys oestrifera M. Bieb. (род. Orchidaceae Juss.) при введенні в культуру in vitro - Шейко, О.А.; Мусатенко, Л.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено складовi фiтогормонального комплексу Ophrys oestrifera M. Bieb. на рiзних
етапах онтогенезу та розроблено пiдходи введення цього виду в культуру in vitro. Показано, що у процесi онтогенезу вiдбуваються як змiни вмiсту цитокiнiнiв, iндолiлоцтової та абсцизової кислот у вегетативних i генеративних органах O. oestrifera, так i спiввiдношення їхнiх активних i зв’язаних форм. При переходi до репродуктивного розвитку вмiст iндолiлоцтової кислоти та цитокiнiнiв пiдвищується у генеративних органах i знижується — у вегетативних. Вперше встановлено взаємозв’язок мiж iнтенсивнiстю калюсогенезу з експлантiв вегетативних i генеративних органiв O. oestrifera та вмiстом i спiввiдношенням складових фiтогормонального комплексу на певних етапах
онтогенезу, що необхiдно враховувати при розробцi методiв мiкроклонального розмноження. Исследованы составляющие фитогормонального комплекса Ophrys oestrifera M. Bieb. на разных этапах онтогенеза и разработаны подходы введения их в культуру in vitro. Показано, что в процессе онтогенеза происходят изменения содержания цитокининов, индолилуксусной и абсцизовой кислот в вегетативных и генеративных органах O. oestrifera, а также варьируют соотношения свободных и связанных форм фитогормонов. При переходе к репродуктивному развитию содержание индолилуксусной кислоты и цитокининов повышается
в генеративних органах и снижается — в вегетативных. Впервые установлена взаимосвязь интенсивности каллусогенеза из эксплантов вегетативных и генеративных органов O. oestrifera и соотношения составляющих фитогормонального комплекса на определенных
этапах онтогенеза, что необходимо учитывать при разработке методов микроклонального размножения. The components of the Ophrys oestrifera M. Bieb phytohormonal complex at the various stages of
ontogenesis are studied, and the methods of their introduction into the culture in vitro are developed.
It has been shown that, during ontogenesis, the cytokinin, IAA, and ABA contents between the
organs of O. oestrifera change, and the ratio of active and bound phytohormone forms varies.
During the transition to the reproductive development, the contents of IAA and cytokinins in the
orchid generative organs increase and those in the vegetative organs decrease. The interrelation of
the callusogenesis intensity of explants of the O. oestrifera vegetative and generative organs and
the ratio of the phytohormonal complex components at the specified stages of ontogenesis is first
found. This must be taken into account in the elaboration of methods of this species microclonal reproduction.