Дозозалежний мутагенний ефект мікрохвильового випромінювання - Цибулін, О.С.; Сидорик, Є.П.; Брєєва, О.В.; Бучинська, Л.Г.; Якименко, І.Л. (Доповіді НАН України, 2013)
Показано, що дiя радiовипромiнювання стандарту GSM 900 МГц (0,21 мкВт/см² протягом 38 год, переривчасто) на перепелинi ембрiони приводить до вiрогiдного (p < 0,001) зростання кiлькостi диференцiйованих пар сомiтiв у 38-годинних ембрiонiв порiвняно з контролем. Опромiнення ембрiонiв протягом 158 год (5 дiб до та 38 год пiсля початку iнкубацiї) призводить до вiрогiдного (p < 0,05) зменшення кiлькостi диференцiйованих пар сомiтiв у 38-годинних ембрiонiв. Менша доза опромiнення приводить до вiрогiдного (p < 0,001) зменшення одно- та двониткових розривiв ДНК, в той час як бiльша доза призводить до вiрогiдного (p < 0,001) зростання рiвня ушкоджень ДНК у клiтинах 38-годинних ембрiонiв порiвняно з контролем. Показано, что действие радиоизлучения стандарта GSM 900 МГц (0,21 мкВт/см² на протяжении 38 ч, прерывисто) на перепелиные эмбрионы приводит к достоверному (p < 0,001) увеличению количества дифференцированных пар сомитов у 38-часовых эмбрионов по сравнению с контролем. Облучение эмбрионов на протяжении 158 ч (5 сут до и 38 ч после начала инкубации) приводит к достоверному (p < 0,05) уменьшению количества дифференцированных пар сомитов у 38-часовых эмбрионов. Меньшая доза облучения приводит к достоверному (p < 0,001) уменьшению одно- и двунитевых разрывов ДНК, большая доза вызывает достоверное (p < 0,001) увеличение уровня повреждений ДНК в клетках 38-часовых эмбрионов по сравнению с контролем. An exposure of quail embryos to GSM 900 MHz radiation with an average power density of 0.21μW/cm² discontinuously during 38 h, has led to a significant (p < 0.001) increase of the number of differentiated somites in 38-h embryos as compared to the control. An exposure of quail embryos discontinuously during 158 h (5 days before and 38 h during the incubation) has led to a significant (p < 0.05) decrease of the number of differentiated somite pairs in 38-h embryos. The lower dose of microwave irradiation has led to a significant (p < 0.001) decrease in the level of DNA single and double strand breaks, while the higher dose has resulted in a significant increase (p < 0.001) of DNA damages as compared to the control.