Пряма та непряма твердофазна спектрофотометрична йодометрія для визначення форм йоду, окисників та відновників - Трохименко, А.Ю.; Запорожець, О.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Розроблено метод твердофазної спектрофотометричної йодометрiї з використанням
пiнополiуретану для визначення спiвiснуючих у розчинi I₂ й I⁻ та IO₄⁻, IO₃⁻, BrO₃⁻,
а також iнших окисникiв на прикладi NO₂⁻ й H₂O₂ пiсля еквiвалентного перетворення аналiтiв у I₂. Межа виявлення I₂ становить 9 мкг/дм³, лiнiйнiсть градуювального
графiка зберiгається до 1200 мкг/дм³. На прикладi SCN⁻, S₂O₃²⁻, S₄O₆²⁻ показано можливiсть визначення сiрковмiсних вiдновникiв пiсля окиснення їх надлишком MnO₄⁻ або IO₃⁻ та подальшої реакцiї залишку окисника з йодидом з видiленням еквiвалентної кiлькостi I₂. Разработан метод твердофазной спектрофотометрической йодометрии с использованием
пенополиуретана для определения сосуществующих в растворе I₂, I⁻ и IO₄⁻, IO₃⁻, BrO₃⁻,
а также других окислителей на примере NO₂⁻ и H₂O₂ после эквивалентного превращения
аналитов в I₂. Предел обнаружения I₂ составляет 9 мкг/дм³, линейность градуировочного
графика сохраняется до 1200 мкг/дм³. На примере SCN⁻, S₂O₃²⁻, S₄O₆²⁻ показана возмож-
ность определения серосодержащих восстановителей после окисления их избытком MnO₄⁻
или IO₃⁻ и последующей реакции остатка окислителя с иодидом с выделением эквивалентного количества I₂. Solid-phase spectrophotometric iodimetry method with the use of polyurethane foam is developed to
determine the co-existing in a solution IO₄⁻, IO₃⁻, BrO₃⁻, as well as other oxidants by
the example of NO₂⁻ and H₂O₂ after the equivalent transformation of analytes in I₂. The detection
limit of I₂ is 9 mkg/dm³ with linear calibration curve up to 1200 mkg/dm³. The possibility of
the determination of sulfur-containing reducing agents after oxidation of SCN⁻, S₂O₃²⁻, S₄O₆²⁻
with excess MnO₄⁻ or IO₃⁻, and the subsequent reaction of the oxidant residue and iodide with the
liberation of an equivalent amount of I₂ is shown.