Система інтелектуальної підтримки прийняття оптимальних рішень в процесі буріння - Демчина, М.М.; Шекета, В.І.; Романишин, Ю.Л. (Искусственный интеллект, 2013)
У статті представлена методика прийняття оптимальних рішень в процесі буріння нафтових і газових свердловин на основі оперування з цільовими функціями обчислення доцільностей вихідних технологічних параметрів, що забезпечує інтелектуальну підтримку прийняття рішень при встановленні значень керованих параметрів технологічного процесу буріння. Представлена методика принятия оптимальных решений в процессе бурения нефтяных и газовых скважин на основе целевых функций вычисления целесообразностей выходных технологических параметров, что обеспечивает интеллектуальную поддержку принятия решений при установлении значений управляемых параметров технологического процесса бурения. The methods for optimal decision making support in the process of oil and gas wells drilling is presented based on utility functions calculation for the output technological parameters, that provides an intelligible decision support by defining of values substitutions for controlled parameters of drilling process.