Родинно-світоглядний філософський феномен Івана Нечуя-Левицького та вітчизняний християнсько-консервативний контекст - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті досліджується специфіка трансцендентного феномену української іманентної відданості ідеям християнства загалом і православ’я зокрема в контексті осмислення масштабного дискурсу українського буття та філософування. Структуровано також сам спосіб осягнення даного універсуму в аспекті осмислення маловідомих джерел пізнання вітчизняної духовно-історичної минувшини. В статье исследуется специфика трансцендентального феномена украинской имманентной преданности идеям христианства вообще и православия в особенности в контексте осмысления масштабного дискурса украинского бытия и философствования. Структурируется также собственно способ проникновения в данный универсум в аспекте осмысления малоизвестных и ныне источников познания духовно-исторического пространства. The article investigates the pecularities of transcendental phenomenon of Ukrainian inherent devotion to the ideas of Christianity in general and Orthodoxy in particular in the context of large-scale discourse of Ukrainian life and philosophy. Method of penetration into this universe in aspect of understanding and knowledge of current sources of spiritual and historical space is structured.