Пророки як формат релігійного лідерства єврейського народу - Москаленко, Л. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті аналізується пророцтво як формат релігійного лідерства, що надав іудаїзму унікальних, неповторних рис. Автор виділяє вербальний, магічний, прогнозуючий аспекти, що визначали релігійну діяльність пророка. Звертається увага на проповідь як основний релігійний комунікаційний механізм впливу на послідовників. В статье анализируется пророчество как формат религиозного лидерства, который придал иудаизму уникальные, неповторимые черты. Автор выделяет вербальный, магический, прогнозирующий аспекты, как определяющие религиозную деятельность пророка. Обращается внимание на проповедь как основной религиозный коммуникационный механизм влияния на адептов. The author of the article analyzes prophecy as a form of the religious leadership, which gave to Judaism its unique features. The author gives verbal, magic, predictive aspects, as charactering religious activities of the prophet. The author pays attention to the sermon, as the basic communicational mechanism of the influence to the followers.