Біоетичні проблеми: аналіз громадської думки щодо легалізації евтаназії в Україні - Качур, І.В.; Полонська, К.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У даній роботі досліджується феномен евтаназії з урахуванням досвіду зарубіжних країн, що розглядають
«смерть із милосердя» як гідне завершення життя та частину паліативної допомоги. Метою дослідження
є аналіз громадської думки стосовно ставлення українського суспільства до потреби в легітимації
евтаназії. Результати дослідження показують неоднозначне ставлення до евтаназії, викриваючи нестійку
систему цінностей молоді та недостатній розвиток паліативної допомоги в Україні. В данной работе исследуется феномен эвтаназии с учетом опыта зарубежных стран, которые рассматривают
«смерть из милосердия» как достойное завершение жизни и часть паллиативной помощи. Целью исследования
является анализ общественного мнения относительно отношения украинского общества к потребности в
легитимации эвтаназии. Результаты исследования показывают неоднозначное отношение к эвтаназии,
указывая на нестойкую систему ценностей молодежи и недостаточное развитие системы паллиативной
помощи в Украине. In this work the phenomenon of euthanasia is probed taking into account the experience of foreign countries
which examine «death from mercy» as a deserving completion of life and a part of palliative help. A research
purpose is an analysis of public opinion in relation to attitude of Ukrainian society toward a requirement in
legitimation of euthanasia. The research results show ambiguous attitude toward euthanasia, specifying on the
not proof system of values of young people and insolvency of development of palliative help in Ukraine.