Formation of analytical activity scenarios - Koval, О.V.; Zaitseva, К.A.; Boyko, Yu.D. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2014)
Advanced analytics is one of the most required information technologies. Research of a scenario formation process of analytical activity is required for advanced analytics realization. Analytical activity scenarios define order of analytical activity conduction for obtainment of necessary information that assist to produce informed decisions. Scenario formation contains of scenarios building and optimization. The subject of the article is improvement of domain model over which analytical activity is performed. Object-oriented modeling method and adaptive object model approach is used to build analyzable domain object model. An adaptive object model that submits classes, attributes and relationships as metadata is built. Use of improving domain model in scenario area method that is used for scenario optimization conducts to enhancement of scenario optimization results. Scenario area method is adopted with account of domain object model building that includes analytical activity scenarios. Class diagram has been developed for domain and scenarios object model and can be used as computer model element of information-analytical program platform. Розширену аналітику включено до десятки найбільш затребуваних інформаційних технологій. Дослідження процесу формування сценаріїв аналітичної діяльності необхідно для реалізації розширеної аналітики. Сценарії аналітичної діяльності визначають порядок проведення аналітичної діяльності з метою отримання необхідної інформації для прийняття обґрунтованих рішень. Формування сценаріїв включає їх побудову та оптимізацію. Предметом статті є вдосконалення моделі предметної області, відносно якої проводиться аналітична діяльність. Метод об’єктно-орієнтованого моделювання і принципи побудови адаптивних об’єктних моделей використовуються для побудови об’єктної моделі предметної області, що аналізується. Побудовано адаптивну об’єктну модель, яка представляє класи, атрибути та взаємозв’язки як метадані. Використання вдосконаленої моделі предметної області для оптимізації сценаріїв методом сценарних областей призводить до покращення результатів методу оптимізації. Для об’єктної моделі предметної області та сценаріїв розроблено діаграму класів, яка може бути використана як елемент комп’ютерної моделі інформаційно-аналітичної програмної платформи. Расширенная аналитика включена в десятку наиболее востребованных информационных технологий. Исследование процесса формирования сценариев аналитической деятельности необходимо для реализации расширенной аналитики. Сценарии аналитической деятельности определяют порядок проведения аналитической деятельности с целью получения необходимой информации для принятия обоснованных решений. Формирование сценариев включает их построение и оптимизацию. Предметом статьи является усовершенствование модели предметной области, относительно которой проводится аналитическая деятельность. Метод объектно-ориентированного моделирования и принципы построения адаптивных объектных моделей используются для построения объектной модели анализируемой предметной области. Построена адаптивная объектная модель, которая представляет классы, атрибуты и взаимосвязи как метаданные. Использование усовершенствованной модели предметной области для оптимизации сценариев методом сценарных областей приводит к улучшению результатов метода оптимизации. Для объектной модели предметной области и сценариев разработана диаграмма классов, которая может быть использована как элемент компьютерной модели информационно-аналитической программной платформы.