Сучасні мусульманки в Україні: стереотипи і реалії - Бєліков, О.В.; Масальський, В.І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2011)
У статті здійснюється спроба проаналізувати реальне становище жінки в ісламі та мусульманки у сучасному
українському суспільстві й відповісти на питання: чому сучасні українки звертаються до ісламу, перевірити
найбільш розповсюджені у масовій свідомості негативні стереотипи стосовно мусульманських жінок,
гендерних та сімейних стосунків в ісламі. Автори роблять висновок, що найбільш розповсюджені у масовій
свідомості негативні стереотипи стосовно мусульманських жінок часто не мають під собою підґрунтя,
побудовані на псевдоісламських ідеях. Ситуація в Україні навколо жінок-мусульманок кардинально не
відрізняється від світових тенденцій. Важливим є те, що «нові мусульманки», які були раніше або
християнками, або взагалі не вірили у Бога, мають свіжий погляд на світ ісламу, вони вільні від впливів
східних традицій, забобонів, пережитків звичайного права, які багатьма помилково сприймаються як
найважливіша складова ісламської культури. В статье делается попытка проанализировать реальное положение женщины в исламе и мусульманки в
современном украинском обществе и ответить на вопрос: почему современные украинки обращаются к
исламу, проверить наиболее распространенные в массовом сознании отрицательные стереотипы относительно
мусульманских женщин, гендерных и семейных отношений в исламе. Авторы делают вывод, что
наиболее распространенные в массовом сознании отрицательные стереотипы относительно мусульманских
женщин часто не имеют под собой никакой опоры, строятся на псевдоисламских идеях. Ситуация в
Украине вокруг женщин-мусульманок кардинально не отличается от мировых тенденций. Важным
является то, что «новые мусульманки», которые были раньше или христианками, или вообще не верили в
Бога, имеют свежий взгляд на мир ислама, они свободны от влияний восточных традиций, предрассудков,
пережитков обычного права, которые многими по ошибке воспринимаются как важнейшая составляющая
исламской культуры. The purpose of the scientific research is to analyze the status of woman in Islam and Muslim in the modern
Ukrainian society and also to inspect the most widespread negative stereotypes regarding to women in Islam.
The authors try to answer the question: why do modern Ukrainian women turn to Islam? The authors conclude
that often the most widespread in mass consciousness negative stereotypes of women in Islam have no
foundation and rely on pseudo-Islamic ideas. The events involving Muslim women in Ukraine don't cardinally
differ from world tendencies. It’s important that “new Muslims”, who were Christians or even atheists before,
now have a fresh look at the world of Islam, they are free from the influence of east traditions and prejudices,
which are often erroneously perceived as the major component of Islamic culture.