Триботехнічні властивості електроіскрових покриттів із дибориду титану-хрому та композиційних матеріалів на його основі - Коновал, В.П.; Уманський, О.П.; Костенко, А.Д.; Мелах, Л.М.; Мосіна, Т.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом електроiскрового легування отримано покриття на конструкцiйнiй сталi iз
рiзного класу матерiалiв: металоподiбної керамiки, керметiв та металевого сплаву. Дослiджено механiзм формування покриттiв та їх триботехнiчнi властивостi залежно
вiд складу легуючого електрода. Iз збiльшенням кiлькостi металевої фази в матерiалi
електрода зростає суцiльнiсть i товщина покриттiв, а зносостiйкiсть знижується, особливо при збiльшеннi швидкостi тертя. Методом электроискрового легирования получены покрытия на конструкционной стали из
разного класса материалов: металлоподобной керамики, керметов и металлического сплава.
Исследован механизм формирования покрытий и их триботехнические свойства в зависимости от состава легирующего электрода. С увеличением количества металлической фазы
в материале электрода растет сплошность и толщина покрытий, а износостойкость снижается, особенно при увеличении скорости трения. The coatings on a structural steel from different materials such as metal-ceramics, cermets, and
metal alloys have been obtained by the electric-spark alloying method. The mechanism of formation
of the coatings and their tribotechnical properties, depending on the composition of the alloying
electrode, have been investigated. With an increase of the metallic phase in the electrode material,
the coating integrity and thickness increase, and the wear resistance reduces, especially with an
increase of the sliding speed.