Магнітні гідрогелі на основі акрилових мономерів - Коротич, О.І.; Самченко, Ю.М.; Ульберг, З.Р.; Суходуб, Л.Ф. (Доповіді НАН України, 2013)
Нанокомпозити на основi полiмерних гiдрогелiв з iнкорпорованими магнiтними частинками — магнiтнi гiдрогелi або ферогелi — мають унiкальнi властивостi, що поєднують властивостi як наповнювача (магнiточутливiсть), так i матрицi (бiосумiснiсть, можливiсть iнкорпорування широкого спектра лiкарських препаратiв). При використаннi гiдрогелiв на основi “розумних” полiмерiв можна створювати системи для локальної гiпертермiї i хiмiотерапiї ракових пухлин. Виходячи з практичної цiнностi даних систем, розглянуто вплив гiдрофiльно-гiдрофобного балансу (спiв)полiмерної матрицi та умов синтезу (температура, концентрацiя катiонiв феруму) на утворення частинок магнетиту в поровому просторi полiмерних матриць на основi акрилових мономерiв
(N-iзопропiлакриламiд, акриламiд), а також дослiджено їх фiзико-хiмiчнi властивостi. Нанокомпозиты на основе полимерных гидрогелей с инкорпорированными магнитными частицами — магнитные гидрогели или феррогели — имеют уникальные свойства, объединяющие свойства как наполнителя (магниточувствительность), так и матрицы (биосовместимость, возможность инкорпорировать широкий спектр лекарственных препаратов).
При использовании гидрогелей на основании “разумных” полимеров могут быть созданы
системы для локальной гипертермии и химиотерапии раковых опухолей. Исходя с практической ценности данных систем, рассмотрено влияние гидрофильно-гидрофобного баланса (со)полимерной матрицы и условия синтеза (температура, концентрация катионов ферума) на образование частиц магнетита в поровом пространстве полимерных матриц на основе акриловых мономеров (N-изопропилакриламид, акриламид), а также исследованы их физико-химические свойства. Nanocomposites based on polymeric hydrogels with incorporated magnetic particles — magnetic
hydrogels or ferrogels — have a unique set of properties, by combining the properties of a filler (magnetosensitivity) and a matrix (biocompability, capability to incorporate a wide range of
pharmaceuticals, etc.). Systems for local hyperthermia and chemotherapy of cancer can be created
using hydrogels based on “smart” polymers. Based on the practical value of these systems, the
influence of the hydrophilic-hydrophobic balance of (co)polymeric matrices and the conditions of
synthesis (temperature and concentration of iron cations) on the formation of magnetite particles in the pore space of a polymeric matrix based on acrylic monomers (N-isopropylacrylamide and acrylamide) is examined. Physico-chemical properties are investigated as well.