Реакція студентської молоді на викриття культу особи Сталіна - Хоменко, Н. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2011)
У даній статті охарактеризована реакція студентів України на закриту
доповідь М. Хрущова «Про культ особи та його наслідки» на ХХ з’їзді КПРС.
На основі документальних джерел, інтерв’ю, спогадів досліджено, які питання виникали у молоді під час вивчення тез закритої доповіді М. Хрущова.
Зокрема, авторка приділяє увагу впливу цієї події на поведінку та світогляд
окремих студентів. У дослідженні також проаналізовано особливості
сприйняття закритого листа ЦК КПРС студентством Західної України. В статье дана характеристика реакции студентов Украины на
закрытый доклад Н.Хрущева «О культе личности и его последствиях» на
Реакція студентської молоді на викриття культу особи Сталіна 117
ХХ съезде КПСС. На основе документальных источников, интервью,
воспоминаний исследовано, какие вопросы возникали у молодёжи в процессе
изучения тезисов доклада Н.Хрущева. В частности, автор исследует
влияние этого события на поведение и мировозрение отдельных студентов.
В статье проанализированы также особенности восприятия закрытого
письма ЦК КПСС студенчеством Западной Украины. The present paper considers the reception by the Ukrainian students of the
confidential report of M.Khrushchev: «The cult of personality and its
repercussions», at the XX congress of Communist Party of Soviet Union. At the
base of documental sources, interviews, and memoires the questions were
researched, which were aroused among the young peoples during the studies of
the thesis of confidential report made by M.Khrushchev. In particular, the author
of the paper pays attention to the influence of this action for the behavior and the
outlook of some students. Additionally the specifics of the West Ukrainian
students’ perceptions of the confidential report of Central Committee of the
Communist Party of Soviet Union were analyzed in the article.