Динаміка змін та структура єврейського населення Поділля в 1940–1980-х роках ХХ століття - Кононенко, В. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2012)
У статті проаналізовано чисельний склад, структуру, особливості
демографічних процесів єврейської національної меншини в Україні та на
Поділлі 1940-х — 1980-х років ХХ століття. Автор вивчаючи наслідки
Голокосту під час Другої світової війни, евакуацію населення, репресії,
міграційні процеси, визначає їхній вплив на динаміку чисельності та
розселення євреїв на території Поділля в повоєнний період ХХ століття. В статье анализируются численный состав, структура, особенности
демографических процессов еврейского национального меньшинства в
Украине и на Подолье 1940–1980-х годов ХХ столетия. Автор, анализируя
последствия Холокоста во время Второй мировой войны, эвакуацию
населения, репрессии, миграционные процессы, определяет их влияние на
динамику численности и расселения евреев на территории Подолья в
послевоенный период ХХ столетия. The article deals with the population size, structure and specific features of
demographic processes of Jewish national minority in Ukraine and Podillia in
1940s–1980s of the 20th century. Having analyzed the results of Holocost during
the Second World War, population evacuation, repressions and migration
processes the author defines their effect on the Jews population size and settling
dynamics on the territory of Podillia in postwar period of the 20th century.