Шахтарські колективи України і вищі органи державної влади СРСР: взаємовідносини напередодні та під час весняного страйку 1991 р. - Агапов, В. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2012)
У статті аналізуються відносини між шахтарськими колективами та
вищими органами державної влади СРСР напередодні та під час весняного
страйку 1991 р. Автор простежує наростання конфлікту, з’ясовує заходи,
вжиті Москвою щодо його подолання, причини виникнення в шахтарському
середовищі вимог щодо відставки Президента СРСР та розпуску ВР СРСР. В статье анализируются взаимоотношения между шахтерскими коллективами и высшими органами власти СССР накануне и во время весенней
забастовки 1991 г. Автор прослеживает нарастание конфликта, выясняет
меры, предпринятые Москвой для выхода из него, причины появления в
шахтерской среде требований отставки Президента СССР и роспуска ВС
СССР. The article deals with the analysis of relations between miner’s groups and
USSR higher organs of government on the eve, during and after spring strike in
1991.The author retraces a conflict growth, finds out Moscow measures as for its
overcoming, reasons of President resignation demands arising in miners’
environment of USSR and USSR Verhovna Rada dissolution.