Аналіз відображення глибинної будови східної (в межах України) частини Азово-Чорноморського регіону в новітніх геоструктурах - Верховцев, В.Г.; Седлерова, О.В.; Волкова, О.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Наведено результати структурно-геоморфологiчного i аерокосмiчного аналiзiв. Представленi лiнеаменти, їх зони, кiльцевi структури в межах Азовського моря, Керченського пiвострова i Прикерченського шельфу, якi активно впливають на формування сучасного рельєфу, є дiлянками лiнiйної концентрацiї новiтнiх i сучасних напружень, що вiдбивають латеральнi неоднорiдностi лiтосфери, контролюють структурний план i є каркасом регiональних геологiчних процесiв i явищ. Визначено закономiрностi просторового розмiщення родовищ нафти i газу та кореляцiю їх положення з основними зонами лiнеаментiв i кiльцевими структурами. Приведены результаты структурно-геоморфологичного и аэрокосмического анализов. Представленные линеаменты, их зоны, кольцевые структуры в пределах Азовского моря, Керченского полуострова и Прикерченского шельфа, активно влияющие на формирование современного рельефа, являются участками линейной концентрации новейших и современных напряжений, отражающие латеральную неоднородность литосферы, контролирующие структурный план и являющиеся каркасом региональных геологических процессов и явлений. Определены закономерности пространственного размещения месторождений нефти и газа и корреляция их положения с основными зонами линеаментов и кольцевыми структурами. The paper contains the results of structural-geomorphologic and remote sensing analyses. The lineaments and their zones and annular structures are described in the margins of the Azov Sea, Kerch Peninsula, and near-Kerch shelf, which actively influence the formation of the recent re- lief, being the areas of linear concentrations of new and recent tensions. They reflect the lateral heterogeneities of the lithosphere, control the structural plan, and are the frame of the regional geological processes and phenomena. The regularities of the spatial placing of the oil and gas accumulations and their correlations to the main lineament zones and annular structures are shown.