Синтез та поверхнево-активні властивості нових поліестерів — псевдополіамінокислот на основі природних двохосновних α-амінокислот - Варваренко, С.М.; Фігурка, Н.В.; Самарик, В.Я.; Воронов, А.С.; Тарнавчик, І.Т.; Носова, Н.Г.; Дронь, І.А.; Тарас, Р.С.; Воронов, С.А. (Доповіді НАН України, 2013)
Розроблено новий метод синтезу псевдополiамiнокислот на основi природних двохосновних амiнокислот — глутамiнової, аспарагiнової та дiолiв полiоксiетиленового та полiоксипропiленового ряду через реакцiю Стеглiха. Структура та властивостi нових бiодеградабельних, нетоксичних полiестерiв схарактеризованi ПМР та IЧ спектроскопiєю,
гельпроникною хроматографiєю. Синтезованi псевдополiамiнокислоти мають певний
гiдрофiльно-лiпофiльний баланс та проявляють вiдповiднi поверхнево-активнi властивостi. Полiмернi дисперсiї амфiфiльних поверхнево-активних полiестерiв — псевдополiамiнокислот представляють iнтерес для використання як нано- i мiкроконтейнери цiльового транспорту лiкiв. Разработан новый метод синтеза псевдополиаминокислот на основе природных двухосновных аминокислот — глутаминовой, аспарагиновой и диолов полиоксиэтиленового и полиоксипропиленового ряда через реакцию Стеглиха. Структура и свойства новых биодеградабельных, нетоксичных полиэфиров охарактеризованы ПМР и ИК спектроскопией, гельпроникающей хроматографией. Синтезированные псевдополиаминокислоты имеют определенный гидрофильно-липофильный баланс и проявляют соответствующие поверхностно-активные свойства. Полимерные дисперсии амфифильных поверхностно-активных полиэфиров — псевдополиаминокислот представляют интерес для использования в качестве
нано- и микроконтейнеров целевого транспорта лекарств. A new method for the synthesis of pseudo-poly(amino acid)s based on naturally occurring dicarboxylic glutamic and aspartic amino acids and polyoxyethylene/polyoxypropylene glycols via
the Steglich reaction has been developed. Structure and properties of novel biodegradable non-toxic
polyesters were characterized using IR-, NMR-spectroscopy, and gel penetrative chromatography.
Synthesized pseudo-poly(amino acid)s have certain hydrophilic-lipophilic balance and possess corresponding surface active properties. Polymer dispersions of amphiphilic surface active polyester-type
pseudo-poly(amino acid)s have potential as nano- and microcontainers for target delivery systems.