Синтез Na₃Eu(PO₄)₂ з молібдатних розчинів-розплавів - Теребіленко, К.В.; Теребіленко, А.В.; Токменко, І.І.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено процеси формування Na₃Eu(PO₄)₂ в умовах кристалiзацiї з розчинiв-розплавiв системи Na−Eu−P−Mo−O. За даними IЧ спектроскопiї та рентгенографiї порошку показано вплив спiввiдношення Na/Mo як ключового чинника процесiв кристалiзацiї в данiй системi на прикладi направленого перетворення EuPO₄ у Na₃Eu(PO₄)₂
у молiбдатному розплавi. Аналiз спектрiв фотолюмiнесценцiї показав, що перетворення
супроводжується перерозподiлом iнтенсивностi свiтiння в областi 600–630 нм. Исследованы процессы формирования Na₃Eu(PO₄)₂ в условиях кристаллизации из растворов-расплавов системы Na−Eu−P−Mo−O. По данным ИК спектроскопии и рентгенографии порошка показано влияние соотношения Na/Mo как ключевого фактора процесса кристаллизации в данной системе на примере направленного преобразования EuPO₄ в Na₃Eu(PO₄)₂
в молибдатном расплаве. Анализ спектров фотолюминесценции показал, что превращение
сопровождается перераспределением интенсивности свечения в области 600–630 нм. The conditions of Na₃Eu(PO₄)₂ formation by crystallization of high-temperature solutions in the
Na−Eu−P−Mo−O system have been studied. The effect of the ratio Na/Mo as a key factor of
the crystallization process in the system has been illustrated by the conversion of EuPO₄ into
Na₃Eu(PO₄)₂ in a molibdate melt and proved by IR spectroscopy and powder X-ray diffraction.
Analysis of photoluminescence spectra has shown that the transformation is accompanied by a
redistribution of the emission intensity in the interval 600–630 nm.