Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів
Встановлено, що фактори космiчного польоту пiдвищують продуктивнiсть томатiв, концентрацiю каротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значення для застосування цих рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих космiчних мiсiях. Показано, що рослини, вирощенi з насiння...
Gespeichert in:
| Datum: | 2013 |
|---|---|
| Hauptverfasser: | , , , |
| Format: | Artikel |
| Sprache: | Ukrainian |
| Veröffentlicht: |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України
2013
|
| Schriftenreihe: | Доповіді НАН України |
| Schlagworte: | |
| Online Zugang: | https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/85756 |
| Tags: |
Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
|
| Назва журналу: | Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| Zitieren: | Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів / Л.Т. Міщенко, Л.І. Остапченко, А.А. Дуніч, О.І. Данілова // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 5. — С. 173–178. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. |
Institution
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine| id |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-85756 |
|---|---|
| record_format |
dspace |
| spelling |
nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-857562025-02-10T00:49:21Z Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів Влияние условий космического полета на продуктивность растений томатов и их устойчивость к вирусам Effect of space flight conditions on the productivity of tomato plants and their resistance to viruses Міщенко, Л.Т. Остапченко, Л.І. Дуніч, А.А. Данілова, О.І. Біологія Встановлено, що фактори космiчного польоту пiдвищують продуктивнiсть томатiв, концентрацiю каротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значення для застосування цих рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих космiчних мiсiях. Показано, що рослини, вирощенi з насiння, яке перебувало у космосi, бiльш стiйкi до iнфiкування вiрусами та характеризуються пiдвищеним вмiстом полiфенолiв. Установлено, что факторы космического полета повышают продуктивность томатов, концентрацию каротиноидов в плодах (β-каротина и ликопина), что имеет большое значение для использования этих растений как продукта питания космонавтов в длительных космических миссиях. Показано, что растения, выращенные из семян, которые пребывали в космосе, более стойкие к инфицированию вирусами и характеризируются повышенным содержанием полифенолов. It is established that space flight factors increase the tomato productivity and the carotenoids concentration in fruits (β-carotene and lycopene), that is important for the use of such plants as cosmonauts nutrition in long-term space missions. It is revealed that tomato plants, whose seeds were exposed to long space flight conditions, are more resistant to viruses and have higher concentrations of polyphenols than those in the stationary control. 2013 Article Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів / Л.Т. Міщенко, Л.І. Остапченко, А.А. Дуніч, О.І. Данілова // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 5. — С. 173–178. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. 1025-6415 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/85756 578+57.045 uk Доповіді НАН України application/pdf Видавничий дім "Академперіодика" НАН України |
| institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
| collection |
DSpace DC |
| language |
Ukrainian |
| topic |
Біологія Біологія |
| spellingShingle |
Біологія Біологія Міщенко, Л.Т. Остапченко, Л.І. Дуніч, А.А. Данілова, О.І. Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів Доповіді НАН України |
| description |
Встановлено, що фактори космiчного польоту пiдвищують продуктивнiсть томатiв,
концентрацiю каротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значення для застосування цих рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих космiчних мiсiях. Показано, що рослини, вирощенi з насiння, яке перебувало у космосi, бiльш стiйкi до iнфiкування вiрусами та характеризуються пiдвищеним вмiстом полiфенолiв. |
| format |
Article |
| author |
Міщенко, Л.Т. Остапченко, Л.І. Дуніч, А.А. Данілова, О.І. |
| author_facet |
Міщенко, Л.Т. Остапченко, Л.І. Дуніч, А.А. Данілова, О.І. |
| author_sort |
Міщенко, Л.Т. |
| title |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| title_short |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| title_full |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| title_fullStr |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| title_full_unstemmed |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| title_sort |
вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів |
| publisher |
Видавничий дім "Академперіодика" НАН України |
| publishDate |
2013 |
| topic_facet |
Біологія |
| url |
https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/85756 |
| citation_txt |
Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів / Л.Т. Міщенко, Л.І. Остапченко, А.А. Дуніч, О.І. Данілова // Доповiдi Нацiональної академiї наук України. — 2013. — № 5. — С. 173–178. — Бібліогр.: 15 назв. — укр. |
| series |
Доповіді НАН України |
| work_keys_str_mv |
AT míŝenkolt vplivumovkosmíčnogopolʹotunaproduktivnístʹroslintomatívtaíhstíikístʹdovírusív AT ostapčenkolí vplivumovkosmíčnogopolʹotunaproduktivnístʹroslintomatívtaíhstíikístʹdovírusív AT duníčaa vplivumovkosmíčnogopolʹotunaproduktivnístʹroslintomatívtaíhstíikístʹdovírusív AT danílovaoí vplivumovkosmíčnogopolʹotunaproduktivnístʹroslintomatívtaíhstíikístʹdovírusív AT míŝenkolt vliânieusloviikosmičeskogopoletanaproduktivnostʹrasteniitomatoviihustoičivostʹkvirusam AT ostapčenkolí vliânieusloviikosmičeskogopoletanaproduktivnostʹrasteniitomatoviihustoičivostʹkvirusam AT duníčaa vliânieusloviikosmičeskogopoletanaproduktivnostʹrasteniitomatoviihustoičivostʹkvirusam AT danílovaoí vliânieusloviikosmičeskogopoletanaproduktivnostʹrasteniitomatoviihustoičivostʹkvirusam AT míŝenkolt effectofspaceflightconditionsontheproductivityoftomatoplantsandtheirresistancetoviruses AT ostapčenkolí effectofspaceflightconditionsontheproductivityoftomatoplantsandtheirresistancetoviruses AT duníčaa effectofspaceflightconditionsontheproductivityoftomatoplantsandtheirresistancetoviruses AT danílovaoí effectofspaceflightconditionsontheproductivityoftomatoplantsandtheirresistancetoviruses |
| first_indexed |
2025-12-02T07:26:47Z |
| last_indexed |
2025-12-02T07:26:47Z |
| _version_ |
1850380551639269376 |
| fulltext |
УДК 578+57.045
Л.Т. Мiщенко, Л. I. Остапченко, А.А. Дунiч, О. I. Данiлова
Вплив умов космiчного польоту на продуктивнiсть
рослин томатiв та їх стiйкiсть до вiрусiв
(Представлено академiком НАН України В.С. Пiдгорським)
Встановлено, що фактори космiчного польоту пiдвищують продуктивнiсть томатiв,
концентрацiю каротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значен-
ня для застосування цих рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих
космiчних мiсiях. Показано, що рослини, вирощенi з насiння, яке перебувало у космо-
сi, бiльш стiйкi до iнфiкування вiрусами та характеризуються пiдвищеним вмiстом
полiфенолiв.
Стiйкiсть до бiотичних i абiотичних факторiв — одна з основних вимог, якi висуваються до
сучасних сортiв сiльськогосподарських культур та технологiй їх вирощування. Для багатьох
з них питання комплексної стiйкостi до стресових факторiв досi залишається невирiшеним,
у зв’язку з чим для отримання задовiльної врожайностi доводиться застосовувати хiмiчнi
засоби захисту рослин. Ця проблема особливо актуальна для томатiв, плоди яких широко
використовуються у дiєтичному харчуваннi дiтей та дорослих. Тому застосування хiмiчних
засобiв захисту цих рослин вiд хвороб повинно бути обмеженим. Однак в Українi вiрус-
нi iнфекцiї томатiв можуть призводити до iстотного зниження врожаїв. Все це зумовлює
необхiднiсть пошуку максимально екологiчних методiв та засобiв, якi знижують втрати
i стабiлiзують продуктивнiсть рослин томатiв.
Iндукована стiйкiсть, яка використовує природнi захиснi функцiї рослин, є альтернатив-
ним, нестандартним та екологiчно безпечним методом захисту рослин. Ранiше було вста-
новлено, що в умовах модельованої мiкрогравiтацiї може вiдбуватися елiмiнацiя вiрусної
iнфекцiї, як це виявлено нами для системи “вiрус смугастої мозаїки пшеницi–пшениця” [1].
Також вiдомо, що фiзичнi умови космiчного польоту можуть дiяти як стресори, i стрес,
який вони викликають, сприяє реактивацiї латентних вiрусiв герпесу людини [2]. Вiруснi
iнфекцiї рослин, якi теж можуть перебувати в латентному станi на певнiй стадiї розвитку
рослинного органiзму, спричиняють значну шкоду росту i розвитку хазяїна. Таким чином,
в умовах мiкрогравiтацiї може виникати i дiяти природний механiзм захисту рослини вiд
пошкоджуючих факторiв, у тому числi i фiтовiрусної iнфекцiї.
Томати є продуктом рацiону космонавтiв, який є важливою ланкою їх життєзабезпе-
чення — регенерацiї газового середовища (фотосинтез), фактором психологiчної релаксацiї
людей та потужним антиоксидантом. Але використання рослин для життєзабезпечення
довготривалих космiчних польотiв висуває декiлька проблем — це адаптацiя їх до умов
гравiтацiї, а також смаковi якостi [3]. Так, у 2007 р. насiння томатiв, генетично створене
вченими з Державного унiверситету Пiвнiчної Каролiни, було розмiщене на Мiжнароднiй
космiчнiй станцiї. Але експеримент не вдався, оскiльки розсада загинула [4]. Хоча дослiдни-
ки й не пов’язують цей факт iз впливом мiкрогравiтацiї на рослини, очевидно, що вивчення
даного фактора на рослини досить важливе. Тому дослiдження впливу умов космiчного
польоту на рiзнi види рослин продовжується.
© Л.Т. Мiщенко, Л. I. Остапченко, А.А. Дунiч, О. I. Данiлова, 2013
ISSN 1025-6415 Доповiдi Нацiональної академiї наук України, 2013, №5 173
Мета дослiдження полягала у вивченнi впливу умов космiчного польоту на продуктив-
нiсть томатiв та їх стiйкiсть до вiрусної iнфекцiї.
Матерiали та методи дослiдження. У дослiдженнi використано насiння рослин то-
матiв (Lycopersicon esculentum Mill., сорт Пiдмосковний раннiй), що 6 рокiв (1992–1998 рр.)
перебувало в умовах довготривалого космiчного польоту на Росiйськiй космiчнiй станцiї
“Мир”. Насiння пророщували навеснi 2011 р. в земних польових умовах на природному iн-
фекцiйному фонi. Для дослiджень у 2011 р. були вiдiбранi томати 1-го та 5-го поколiнь, а
у 2012 р. — 2-го та 6-го вiдповiдно. У роботi застосовували два контролi: № 1 (стацiонар-
ний) — рослини 1-го i 2-го поколiнь, насiння яких не перебувало в космосi; № 2 — рослини
з насiння 5-ї та 6-ї репродукцiй, що перебувало в умовах космiчного польоту, якi вирощу-
валися паралельно в однакових умовах iз дослiджуваними рослинами.
Вмiст β-каротину i лiкопiну визначали спектрофотометрично (“Mapada UV-1600”, КНР)
при довжинах хвиль 451 i 503 нм з використанням гексану [5, с. 106–107]. Вмiст антиге-
нiв вiрусiв встановлювали методом ELISA, застосовуючи реагенти Loеwe (Нiмеччина). Ре-
зультати продукту ферментативної реакцiї реєстрували на рiдерi Termo Labsystems Opsis
MR (США) iз програмним забезпеченням Dynex Revelation Quicklink при довжинах хвиль
405/630 нм [6].
Морфологiю вiрусiв дослiджували за допомогою електронної мiкроскопiї (ЕМ) з вико-
ристанням електронного мiкроскопа JEM 1230 (JEOL, Японiя). Препарати для ЕМ готува-
ли методом негативного контрастування [7].
Вмiст фенольних сполук у плодах томатiв визначали за методикою [8] на спектрофото-
метрi КФК-3-0,1 при довжинi хвилi 640 нм. Достовiрнiсть рiзниць мiж групами оцiнювали
за критерiєм Стьюдента.
Результати дослiдження та їх аналiз. Нашi дослiдження показали, що маса плодiв
однiєї рослини томатiв, насiння яких перебувало за умов тривалого космiчного польоту,
була на 30% вищою, нiж у стацiонарному контролi. Крiм того, у дослiджуваних томатiв
краще розвинена коренева система (на 20%) i надземна частина (кiлькiсть пагонiв бiльше
на 23%) при p < 0,05.
Аналогiчнi результати отримали вченi з Китаю, якi пророщували насiння зеленого пер-
цю, що перебувало в умовах космiчного польоту. Вони виявили, що у дослiджуваних зразках
висота рослин, дiаметр, маса i кiлькiсть плодiв були бiльшими порiвняно з контролем [9].
Вiдомо, що на об’єкти, якi перебувають у космосi, дiє багато факторiв, таких як мiкрогра-
вiтацiя, радiацiя тощо. Отриманi нами данi дають можливiсть припустити, що морфофi-
зiологiчнi вiдмiнностi можуть бути викликанi змiнами ендогенних регуляторiв росту або
пов’язанi зi змiнами в структурi шару епiдермiсу насiння, як це було виявлено вченими
iз США [10]. За їх даними, епiдермальний шар насiння томатiв, яке перебувало в умовах
довготривалого космiчного польоту, мав бiльше пор, нiж стацiонарнi зразки. Крiм того,
“космiчне” насiння мiстило пiдвищену концентрацiю магнiю, фосфору та сiрки [10]. Також
деякими дослiдниками показано, що довготривалий космiчний полiт викликає деструкцiю
клiтин проросткiв томатiв та змiни на субклiтинному рiвнi (у формi клiтин, хлоропластах,
крохмальних зернах тощо) [11].
На наступному етапi дослiджень вивчали вплив факторiв космiчного польоту на кiль-
кiсний вмiст каротиноїдiв у плодах томатiв: β-каротину та лiкопiну. Вiдомо, що цi два
каротиноїди цiннi як для розвитку самих рослин (активнiсть фотосинтетичного апарату,
фотопротекцiя тощо), так i для органiзму людини (попередники вiтамiну А, потужнi анти-
оксиданти, сприяють продукцiї статевих гормонiв, знижують ризик онкологiчних та респi-
174 ISSN 1025-6415 Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2013, №5
Рис. 1. Рослини томатiв сорту Пiдмосковний раннiй: а — вирощенi з насiння, яке перебувало в умовах
космiчного польоту; б — контроль № 1 (стацiонарний); в — контроль № 2
раторних захворювань тощо) [12]. Аналiз отриманих даних показав, що у плодах томатiв,
насiння яких перебувало в умовах реального космiчного польоту, концентрацiя пiгментiв
бiльша порiвняно зi стацiонарним контролем: β-каротину — в 1,3 раза (на 33%), лiкопiну —
в 1,8 раза (на 80%) (табл. 1).
Аналогiчнi результати отримали дослiдники з Iталiї. Ними встановлено збiльшення кон-
центрацiї каротиноїдiв у деяких водоростях, якi експонувалися в умовах космiчного польоту.
Варто вiдзначити, що вмiст каротиноїдiв вивчався лише в кiлькох видах рослин, якi пiдда-
валися умовам реальної мiкрогравiтацiї, наприклад руколi (сума каротиноїдiв у проростках
зменшувалася) та томатах (концентрацiя лiкопiну збiльшувалася) [3, 13].
Нашу увагу привернув до себе той факт, що найменший вмiст пiгментiв був у росли-
нах з насiння 5-ї репродукцiї: порiвняно зi стацiонарним контролем — у 1,7 раза (каро-
тин) i в 2,3 раза (лiкопiн); порiвняно з рослинами, насiння яких зазнало умов космiчного
польоту, — в 2,3 i 4,1 раза вiдповiдно (див. табл. 1). Оскiльки рослини вирощували в по-
льових умовах, iснувала висока вiрогiднiсть їхнього ураження патогенами рiзної природи,
в тому числi й вiрусами. У роботах багатьох дослiдникiв доведено зниження концентрацiї
каротину i лiкопiну в томатах при ураженнi їх вiрусами [14]. Крiм того, на контрольних
рослинах спостерiгалися симптоми, характернi для таких, що викликає вiрусна iнфекцiя,
а саме: у 2011 р. — скручування листкiв типу “човник вгору” (рис. 1, б ), у 2012 р. — крiм
скручування листкiв ще й мозаїка (рис. 1, в). На вiдмiну вiд контрольних, на рослинах
з “космiчного” насiння жодних симптомiв захворювання не виявлено (див. рис. 1, а).
Тому актуальним було протестувати дослiджуванi та контрольнi рослини на наявнiсть
вiрусних антигенiв з метою вивчення впливу умов космiчного польоту на чутливiсть рослин
до вiрусної iнфекцiї. Результати iмуноферментного аналiзу (IФА) в 2011 р. показали, що
рослини, насiння яких пiддавали умовам космiчного польоту, не ураженi вiрусами, а рос-
Таблиця 1. Вмiст каротиноїдiв у плодах томатiв, мг/100 г сирої речовини, p < 0,01
Варiант β-каротин Лiкопiн
Дослiд 232,3 ± 13 886,6 ± 18
Контроль № 1 (стацiонарний) 174,2 ± 9 493,0 ± 15
Контроль № 2 (5-те поколiння) 102,8 ± 5 217,2 ± 12
ISSN 1025-6415 Доповiдi Нацiональної академiї наук України, 2013, №5 175
Рис. 2. Вмiст вiрусних антигенiв у рослинах томатiв (2011 р.): а — YВК; б — МВК
Рис. 3. Електронограма вiрiонiв у томатах: а — YВК (контроль № 2, 2011 р.); б — контроль № 2 (2012 р.);
в — контроль № 1, стацiонарний (2012 р.); г — дослiднi рослини (2012 р.)
лини 5-го поколiння, тобто тi, що пройшли п’ять репродуктивних фаз у земних польових
умовах, в 67% випадкiв ураженi M -вiрусом картоплi (МВК) та Y -вiрусом картоплi (YВК)
(рис. 2).
Данi IФА були пiдтвердженi методом ЕМ (рис. 3, а). У 2012 р. у томатах нами бу-
ли виявленi, крiм вищеназваних, паличкоподiбнi вiруси (рис. 3, б–г). Iдентифiкацiя цих
176 ISSN 1025-6415 Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2013, №5
вiрусiв триває, але варто вiдзначити, що тенденцiя до ураження вiрусами залишилася не-
змiнною. Так, у “польотних” рослинах томатiв 6-го поколiння виявлено високу концентра-
цiю вiрусiв, на вiдмiну вiд рослин 2-го поколiння, у яких знайдено лише поодинокi вiрiони
(див. рис. 3, г). Ймовiрно, рослини 5-го i 6-го поколiнь внаслiдок свого тривалого виро-
щування в земних умовах могли втратити викликану космiчними факторами стiйкiсть до
iнфiкування вiрусами.
У зв’язку з цим у 2012 р. ми продовжили вивчення впливу космiчних факторiв на здат-
нiсть рослин до iнфiкування вiрусами. Дослiдження були спрямованi на визначення кiль-
кiсного вмiсту фенольних сполук. Цей вибiр пояснюється тим, що полiфеноли вiдiграють
важливу роль у регуляцiї росту рослинної тканини та її стiйкостi до iнфекцiй. Згiдно з одер-
жаними даними, вмiст полiфенольних сполук найвищий в плодах томатiв, якi вирощенi
з “космiчного” насiння (122 мг/100 г). У стацiонарному контролi даний показник становив
114 мг/100 г, у контролi № 2 — 84 мг/100 г (p < 0,01).
Численними дослiдженнями доведено, що бiльша кiлькiсть фенольних сполук токсична
для рiзноманiтних збудникiв хвороб, у тому числi й вiрусiв. Встановлено, що у вiдповiдь на
iнфекцiю вмiст полiфенолiв зростає, причому тим сильнiше, чим вищою є стiйкiсть рослин
до патогенiв [15]. Тобто фактори космiчного польоту пiдвищують стiйкiсть до iнфiкування
вiрусами, про що свiдчать данi зовнiшньої симптоматики, IФА, ЕМ, згiдно з якими, на
вiдмiну вiд контролiв, рослини з “космiчного” насiння 1-ї–2-ї репродукцiї менше уражують-
ся або взагалi не iнфiкуються вiрусами, що можна поясними пiдвищеним вмiстом у них
полiфенольних сполук.
Таким чином, нами встановлено, що фактори космiчного польоту iстотно впливають на
рослини томатiв. По-перше, пiдвищується продуктивнiсть рослин, зростає концентрацiя ка-
ротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значення для застосування цих
рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих космiчних мiсiях. По-друге,
рослини, вирощенi з насiння, яке перебувало в космосi, стiйкi до iнфiкування вiрусами та ха-
рактеризуються пiдвищеним вмiстом полiфенолiв, незважаючи на довготривале зберiгання
в станi спокою.
1. Mishchenko L.T., Ostapchenko L. I., Filenko O.M., Boyko A.L. Clinostating effects on Apogee wheat
resistance to wheat streak mosaic virus // J. Gravitat. Physiol. – 2004. – 11, No 1. – P. 235–236.
2. Mehta S.K., Pierson D. L. Reactivation of latent herpes viruses in cosmonauts during a Soyuz taxi mis-
sion // Microgravity sci. technol. – 2007. – 19, No 5–6. – P. 215–218.
3. Colla G., Battistelli A., Proietti S. et al. Rocket seedling production on the international space station:
growth and nutritional properties // Ibid. – 2007. – 19, No 5–6. – P. 118–121.
4. Khodakovskaya M. http://www.cals.ncsu.edu/agcomm/magazine/fall07/seeds.html.
5. Методы биохимического исследования растений / Под ред. А.И. Ермакова. – Ленинград: Агропром-
издат, 1987. – 430 с.
6. Clark M.F., Adams A.M. Characteristics of the microplate method of enzyme-linked immunosorbent assay
for the detection of plant viruses // J. Gen. Virology. – 1977. – 34, No 2. – P. 475–483.
7. Салига Ю.Т., Снiтинський В.В. Електронна мiкроскопiя бiологiчних об’єктiв. – Львiв, 1999. – 152 с.
8. Кондратенко П.В., Шевчук Л.М., Левчук Л.М. Методика оцiнки якостi плодово-ягiдної продукцiї. –
Київ: СПД “Житєлев С. I.”, 2008. – 80 с.
9. Jiyuan L., Zhenye Q., Yongcheng S. et al. Seed growth experiments after space flight: the Chinese
experience // Seminars of the United Nations Programme on Space Applications. – Vienna, 1999. –
P. 71–74.
10. Hammond E.C. Jr, Bridgers K., Berry F.D. Germination, growth rates, and electron microscope analysis
of tomato seeds flown on the LDEF // Radiat. Meas. – 1996. – 26, No 6. – P. 851–61.
ISSN 1025-6415 Доповiдi Нацiональної академiї наук України, 2013, №5 177
11. Ли Д., Хуаи Ш., Пан Ю. и др. Влияние условий длительности космического полета на субкле-
точную морфологию и активность защитных ферментов у проростков томатов, выращенных на
Земле из семян, экспонированных в условиях космоса // Хим. физика. – 2009. – 28, № 11. –
С. 69–74.
12. Yang K., Lule U., Xiao-Lin D. Lycopene: its properties and relationship to human health // Food Rev.
International. – 2006. – 22. – P. 309–333.
13. Lu J., Chunxiao R., Pan Y. et al. Microarray analysis of gene expression patterns of high lycopene tomato
generated from seeds after long-term space flight // 38th COSPAR Scientific Assembly, 18–15 July, 2010. –
Bremen, 2010. – P. 6.
14. Raithak P.V., Gachande B.D. Change of pigment contents of virus infected tomato plant // Asian J. Biol.
and Biotechnol. – 2012. – 1, No 1. – P. 1–4.
15. Гладун Г.О., Драговоз I. Г., Яворська В.К. та iн. Вплив комплексних регуляторiв росту на активнiсть
фенiлаланiнамiаклiази рослин озимої пшеницi // Физиология и биохимия культ. растений. – 2011. –
43, № 6. – С. 498–506.
Надiйшло до редакцiї 24.10.2012Київський нацiональний унiверситет
iм. Тараса Шевченка
Л.Т. Мищенко, Л.И. Остапченко, А.А. Дунич, Е.И. Данилова
Влияние условий космического полета на продуктивность растений
томатов и их устойчивость к вирусам
Установлено, что факторы космического полета повышают продуктивность томатов,
концентрацию каротиноидов в плодах (β-каротина и ликопина), что имеет большое значе-
ние для использования этих растений как продукта питания космонавтов в длительных
космических миссиях. Показано, что растения, выращенные из семян, которые пребывали
в космосе, более стойкие к инфицированию вирусами и характеризируются повышенным
содержанием полифенолов.
L.T. Mishchenko, L. I. Ostapchenko, A. A. Dunich, O. I. Danilova
Effect of space flight conditions on the productivity of tomato plants
and their resistance to viruses
It is established that space flight factors increase the tomato productivity and the carotenoids
concentration in fruits (β-carotene and lycopene), that is important for the use of such plants
as cosmonauts nutrition in long-term space missions. It is revealed that tomato plants, whose
seeds were exposed to long space flight conditions, are more resistant to viruses and have higher
concentrations of polyphenols than those in the stationary control.
178 ISSN 1025-6415 Reports of the National Academy of Sciences of Ukraine, 2013, №5
|