Вплив умов космічного польоту на продуктивність рослин томатів та їх стійкість до вірусів - Міщенко, Л.Т.; Остапченко, Л.І.; Дуніч, А.А.; Данілова, О.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Встановлено, що фактори космiчного польоту пiдвищують продуктивнiсть томатiв,
концентрацiю каротиноїдiв у плодах (β-каротину та лiкопiну), що має велике значення для застосування цих рослин як продукту харчування космонавтiв у довготривалих космiчних мiсiях. Показано, що рослини, вирощенi з насiння, яке перебувало у космосi, бiльш стiйкi до iнфiкування вiрусами та характеризуються пiдвищеним вмiстом полiфенолiв. Установлено, что факторы космического полета повышают продуктивность томатов,
концентрацию каротиноидов в плодах (β-каротина и ликопина), что имеет большое значение для использования этих растений как продукта питания космонавтов в длительных космических миссиях. Показано, что растения, выращенные из семян, которые пребывали
в космосе, более стойкие к инфицированию вирусами и характеризируются повышенным содержанием полифенолов. It is established that space flight factors increase the tomato productivity and the carotenoids
concentration in fruits (β-carotene and lycopene), that is important for the use of such plants
as cosmonauts nutrition in long-term space missions. It is revealed that tomato plants, whose
seeds were exposed to long space flight conditions, are more resistant to viruses and have higher
concentrations of polyphenols than those in the stationary control.