Термодинамічні властивості сплавів подвійних систем Al–3d-метал - Шевченко, М.О.; Судавцова, В.С.; Кудін, В.Г.; Березуцький, В.В.; Іванов, М.І. (Доповіді НАН України, 2013)
Ентальпiї змiшування рiдких сплавiв системи Al−Sc визначено методом калориметрiї
при 1840 K в iнтервалi концентрацiй 0,62 < xSc < 1, а системи Al−Co — при 0 < xCo < 0,24 (1870 K) i 0 < xCo < 0,12 (1620 K). Термодинамiчнi властивостi рiдких сплавiв
розрахованi у повному концентрацiйному iнтервалi з використанням моделi iдеального асоцiйованого розчину. Термодинамiчнi активностi компонентiв подвiйних розплавiв Al−Sc(Co) проявляють великi вiд’ємнi вiдхилення вiд iдеальної поведiнки; ентальпiї
змiшування вказують на значнi екзотермiчнi ефекти. Мiнiмум ентальпiй змiшування
становить −32,7 ± 2,2 кДж/моль при xSc = 0,49 для розплавiв Al−Sc та −32,5 ± 1,2
при xCo = 0,44 для розплавiв Al−Co. Энтальпии смешения жидких сплавов системы Al−Sc определены методом калориметрии
при 1840 K в интервале концентраций 0,62 < xSc < 1, а системы Al−Co — при 0 < xCo < 0,24
(1870 K) и 0 < xCo < 0,12 (1620 K). Термодинамические свойства жидких сплавов рассчитаны в полном концентрационном интервале с использованием модели идеального ассоциированного раствора. Термодинамические активности компонентов двойных расплавов
Al−Sc(Co) проявляют большие отрицательные отклонения от идеального поведения; энтальпии смешения указывают на значительные экзотермические эффекты. Минимум энтальпий смешения составляет −32,7 ± 2,2 кДж/моль при xSc = 0,49 для расплавов Al−Sc
и −32,5 ± 1,2 при xCo = 0,44 для расплавов Al−Co. The mixing enthalpies of liquid alloys of the Al−Sc system are determined by the calorimetry
method at 1840 K over the concentration range 0.62 < xSc < 1, and of the Al−Co system at 0 < xCo < 0.24 (1870 K) and 0 < xCo < 0.12 (1620 K). The thermodynamic properties of liquid
alloys are calculated in the whole concentration range using the model of ideal associated solution.
Thermodynamic activities of components of the Al−Sc(Co) melts show large negative deviations
from the ideal behavior, and the mixing enthalpies indicate significant exothermic effects. Minimum
values of the mixing enthalpy are equal to −32.7 ± 2.2 kJ/mole at xSc = 0.49 for Al−Sc and
−32.5 ± 1.2 kJ/mole at xCo = 0.44 for Al−Co melts.