Особливості впливу мікроорганізмів на поліетилен, модифікований біодеградабельними домішками - Дмитрієва, Т.В.; Бойко, В.В.; Рябов, С.В.; Бортницький, В.І.; Гончар, М.В.; Прокопів, Т.М.; Керча, Ю.Ю. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом пiролiтичної мас-спектрометрiї дослiджено вплив бактерiй роду Pseudomonas
denitrificans (Ps. den.) на полiетилен (ПЕ), модифiкований бiодеградабельними домiшками. Показано, що при введеннi в ПЕ, крiм амiновмiсної сполуки та органiчної солi металу, додатково органiчної кислоти або омиленої бiоолiї, в процесi пiролiзу зразкiв спостерiгається значне зменшення кiлькостi летких продуктiв та їх питомої iнтенсивностi навiть при iнкубацiї Ps. den. впродовж 1 мiс. Найчутливiшим до дiї мiкроорганiзмiв Ps. den. є ПЕ, модифiкований органiчною сiллю мiдi, нiж кобальту, цинку або залiза. Методом пиролитической масс-спектрометрии исследовано влияние бактерий рода Pseudomonas denitrificans (Ps. den.) на полиэтилен (ПЭ) модифицированный биодеградабельными
добавками. Показано, что при введении в ПЭ, кроме аминсодержащего соединения и органической соли металла, дополнительно органической кислоты или омыленного биомасла,
в процессе пиролиза образцов наблюдается значительное уменьшение количества летучих
продуктов и их удельной интенсивности даже при инкубации Ps. den. в течение 1 мес. Наиболее чувствительным к действию микроорганизмов Ps. den. является ПЭ, модифицированный органической солью меди, чем кобальта, цинка или железа. Features of the influence of bacteria’s type Pseudomonas denitrificans (Ps. den.) onto polyethylene
(PE) modified by biodegradable additives have been studied by pyrolysis mass-spectrometry. Incorporation of amino-containing component, metal organic salt, and additionally organic acid and saponated bio-oil into PE is shown to decrease substantially the volatile products’ amount under
pyrolysis of samples and their specific intensities, even while incubating Ps. den. during one month.
The most sensitive to the action of microorganisms is the PE sample modified by organic Cu salt. Less effective are Co, Zn, Fe salts.