Новий полімерний матеріал пролонгованої дії для лікування ран та опіків - Галатенко, Н.А.; Рожнова, Р.А.; Кулєш, Д.В.; Андрюшина, О.С.; Демченко, І.Б. (Доповіді НАН України, 2013)
Отримано новий полiмерний матерiал пролонгованої дiї. Вивчено фармакокiнетику i динамiку вивiльнення фолiєвої кислоти з фолатовмiсних полiуретансечовин рiзного хiмiчного складу. Встановлено, що ефективна дiя фолатовмiсних полiмерних матерiалiв полягає в зменшеннi запальних реакцiй при iмплантацiї в органiзм експериментальних
тварин i в утвореннi зрiлої та тонкої сполучнотканинної капсули, що дає можливiсть
використовувати отриманi матерiали як бiологiчно активнi плiвковi покриття в медичнiй практицi. Получен новый полимерный материал пролонгированного действия. Изучена фармакокинетика и динамика высвобождения фолиевой кислоты из фолатсодержащих полиуретанмочевин разного химического состава. Установлено, что эффективное действие фолатсодержащих полимерных материалов заключается в уменьшении воспалительных реакций при
имплантации в организм экспериментальных животных и в образовании зрелой и тонкой соединительнотканной капсулы, что позволяет использовать полученные материалы как биологически активные пленочные покрытия в медицинской практике. A new polymeric material with prolonged action is obtained. The pharmacokinetics and the drug
release of folic acid from polyurethane ureas with various chemical compounds are studied. It is established that the effective action of folate-containing polymeric materials consists in the inhibition of inflammatory reactions at the implantation and in the formation of mature and thin connective-tissue capsules that allows one to use the obtained materials as biologically active film coverings in medical practice.