Про межі застосовності наближених підходів до дослідження макроскопічних тріщин поперечного зсуву у в'язкопружних анізотропних композитах - Камінський, А.О.; Селіванов, М.Ф.; Чорноіван, Ю.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Iз застосуванням моделi трiщини з зоною передруйнування побудовано визначальнi рiвняння росту в задачi про розвиток трiщини поперечного зсуву у в’язкопружному анiзотропному тiлi. Одержанi рiвняння спрощено на основi припущення про малий розмiр зони передруйнування у вершинах трiщини. Наведено результати порiвняння отриманих за допомогою наближеного рiвняння значень довговiчностi тiла з в’язкопружного композита iз значеннями довговiчностi, отриманими за допомогою розв’язання точних рiвнянь розвитку трiщини. С использованием модели трещины с зоной предразрушения построены определяющие уравнения роста в задаче о развитии трещины поперечного сдвига в вязкоупругом анизотропном теле. Полученные уравнения упрощены на основе предположения о малом размере зоны предразрушения в вершинах трещины. Приведены результаты сравнения полученных с помощью приближенного уравнения значений долговечности тела из вязкоупругого композита со значениями долговечности, которые были получены с помощью решения точных уравнений развития трещины. The constitutive equations of mode II crack growth in a viscoelastic anisotropic body are obtained, by using the model of crack with prefracture zone. The equations are simplified for the case of small prefracture zones at the tips of a crack. The longevity values for the body of a viscoelastic composite are compared with those for the simplified approach and the precise solution.