Синтез, будова та червона люмінесценція KBi(WO₄)₂ : Pr³⁺ - Теребіленко, К.В.; Мірошніченко, М.Ю.; Баумер, В.Н.; Линник, Р.П.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Кристали нового подвiйного вольфрамату KBi(WO₄)₂ були вирощенi методом кристалiзацiї з розчинiв-розплавiв системи K−Bi−W−O. Сполука належить до моноклiнної сингонiї, просторова група C2/c з параметрами елементарної комiрки a = 1,08512(7), b = 1,05782(5), c = 0,76147(2) нм, β = 130,746(4)°, Z = 4 i має каркасну структуру типу шеєлiту. Аналiз спектрiв фотолюмiнесценцiї даної матрицi, легованої празеодимом (III), показує найвищу вiдносну iнтегральну iнтенсивнiсть червоної люмiнесценцiї для зразкiв з мiнiмальним мольним вмiстом активатора 0,2% мол. Кристаллы нового двойного вольфрамата KBi(WO₄)₂ получены методом кристаллизации
из растворов в расплаве системы K−Bi−W−O. Соединение принадлежит к моноклинной
сингонии, пр. гр. C2/c с параметрами элементарной ячейки a = 1,08512(7), b = 1,05782(5),
c = 0,76147(2) нм, β = 130,746(4)°, Z = 4 и обладает каркасным строением по типу шеелита. Анализ спектров фотолюминесценции данной матрицы, легированной празеодимом (III), показывает самую большою интегральную интенсивность красной люминесценции
для образцов с минимальным мольным содержанием активатора 0,2% мол. Crystals of a new complex tungstate KBi(WO₄)₂ have been grown by the high temperature crystallization method from K−Bi−W−O system. Titled compound crystallizes in the monoclinic space
group C2/c with the cell parameters a = 1.08512(7), b = 1.05782(5), c = 0.76147(2) nm, β =
= 130.746(4)°, Z = 4 and has a three-dimensional framework structure of the scheelite-type.
Analysis of photoluminescence spectra for the red region for a matrix doped with Pr (III) has
shown the highest relative integral luminescence intensity for a sample with the smallest amount of the activator (0.2 mol.%).