Особливості поглинання Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ і Pb²⁺ клітинами Chlorella vulgaris Beijer. - Луців, А.І.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено особливостi поглинання Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ i Pb²⁺ клiтинами Chlorella vulgaris Beijer. Встановлено, що накопичення iонiв металiв є флуктуацiйним. Видiлено чотири його етапи: захисна самоiзоляцiя клiтин як результат первинної стрес-реакцiї; активне накопичення (зниження опiрностi i руйнування зовнiшньої мембрани); пригнiчення накопичення, пов’язане з утворенням вторинної концентричної мембрани; неконтрольоване накопичення в результатi руйнування вторинної концентричної мембрани. Кiнетичнi показники накопичення Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ i Pb²⁺ свiдчать про те, що процес поглинання iонiв вiдбувається за змiшаним типом iнгiбування та визначається спорiдненiстю до iонiв мембранних металзв’язуючих бiлкiв, пiсля насичення їх сайтiв зв’язування процес стає неконтрольованим. Исследовано поглощение Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ и Pb²⁺ клетками Chlorella vulgaris Beijer. Установлено, что накопление ионов металлов является флуктуационным. Выделено четыре его этапа: защитная самоизоляция клеток как результат первичной стресс-реакции; активное накопление (снижение сопротивляемости и разрушение внешней мембраны); контороль накопления в связи с образованием вторичной концентрической мембраны; неконтролируемое накопление в результате разрушения вторичной концентрической мембраны. Кинетические показатели накопления Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺ и Pb²⁺ свидетельствуют о том, что процесс поглощения ионов происходит по смешанному типу ингибирования и определяется сродством к ионам мембранных металлсвязывающих белков, а после насыщения их сайтов связывания процесс становится неконтролируемым. The absorption characteristics of Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺, and Pb²⁺ by unicellular green algae Chlorella vulgaris Beijer are investigated. The accumulation of metal ions varies. There are 4 stages: the stage of protective isolation of cells as a result of the primary stress response, stage of the active accumulation (decrease in resistance and destruction of the outer membrane), stage of inhibition of the accumulation (formation of the secondary concentric membrane), and stage of uncontrolled accumulation phase (destruction of the secondary concentric membrane). Kinetic parameters of accumulation show that the process of absorption of ions Mn²⁺, Zn²⁺, Cu²⁺, and Pb²⁺ occurs by the mixed type of inhibition and is determined by the affinity of metal-binding proteins to ions. After the saturation of their binding sites, the process becomes uncontrolled.