Ліпідний склад ядер клітин зябер коропа (Cyprinus carpio L.) при дії підвищених концентрацій іонів цинку та кадмію - Сеник, Ю.І.; Хоменчук, В.О.; Курант, В.З.; Грубінко, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено змiни фосфолiпiдного складу ядер клiтин зябер при експозицiї 0,5 й 2 мг/дм³
Zn²⁺ та 0,005 й 0,02 мг/дм³ Cd²⁺. Вивчено нагромадження цих металiв та встановлено активнiсть ПОЛ при дiї токсикантiв. Встановлено, що змiни дослiджуваних показникiв залежать не лише вiд кiлькостi металу, а й вiд його фiзико-хiмiчних характеристик. Розраховано “коефiцiєнт токсичностi металу”, що вiдображає характер впливу вiдповiдної концентрацiї металу. Исследованы изменения фосфолипидного состава ядер клеток жабр при экспозиции 0,5,
2 мг/дм³ Zn²⁺ и 0,005, 0,02 мг/дм³ Cd²⁺. Изучено накопление этих металлов и установлена
активность ПОЛ при их действии токсикантов. Установлено, что изменения исследуемых
показателей зависят не только от количества металла, но и от его физико-химических характеристик. Рассчитан “коэффициент токсичности металла”, что отражает характер воздействия соответствующей концентрации металла. The changes of the phospholipid composition of cell nuclei of gills are studied. The concentrations
of zinc and cadmium ions were 0.5 and 2 mg/dm³ Zn²⁺ and 0.005 and 0.02 mg/dm³ Cd²⁺. The
accumulation of these metals in nuclei is studied, and the activity of lipid peroxidation under their
action is determined. It is found that changes in the studied parameters depend not only on the
amount of a metal, but also on its physical and chemical characteristics. The “coefficient of metal
toxicity”, which accurately reflects the nature of the impact of the metal concentration, is calculated.