Розвиток краєзнавчих досліджень на Волині у другій половині 1940-х — першій половині 1980-х рр.: історіографічні оцінки - Гуменюк, Т. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
У статті охарактеризовано вітчизняні дослідження історичного розвитку, етапів формування історичного краєзнавства Волині, історію створення та діяльності краєзнавчих музеїв, наукової спадщини волинських краєзнавців у другій половині 1940-х — першій половині 1980-х рр. В статье охарактеризованы отечественные исследования исторического развития, этапов формирования исторического краеведения Волыни, историю создания и деятельности краеведческих музеев, научного наследства волынских краеведов, во второй половине 1940-х — первой половине 1980-х гг. The article characterizes the national researches on the historic development, stages of formation of historic regional ethnography on the territory of Volyn, the history of establishment and activity of museums of regional ethnography, the scientific heritage of Volyn regional ethnographers in the second half of the 1940s — in the first half of the 1980s.