Становлення і окремі аспекти діяльності Житомирського міського проводу ОУН(М) в другій половині 1941 року - Ковальчук, І. (Україна ХХ ст.: культура, ідеологія, політика, 2013)
У статті досліджується питання проникнення мельниківської похідної групи у Житомирську область і створення нею житомирського
міського осередку. Розкрито структуру Житомирського міського проводу. Відзначена участь жителів міста і області у його роботі. Вказано
часові рамки існування міського проводу, його персональний склад і
причини занепаду. В статье исследуется вопрос проникновения мельниковской походной группы в
Житомирскую область и создания нею житомирской городской ячейки. раскрыто
структуру Житомирского городского провода. Отмечено участие жителей города и
области в его работе. Указаны хронологические рамки существования городского
провода, его персональный состав и причины упадка. The article highlights the activities of the A. Melnyk OUN groups in Zhytomyr in the second
half of 1941. In July 1941, representatives of OUN marching groups came to Zhytomyr region,
they began the development of Ukrainian administrative and economic bodies, and cultural
and educational institutions. However, since the end of 1941 the German government launched
an offensive against any manifestations of national life.