Взаємодія в сплавах систем, що містять європій - Іванов, М.І.; Березуцький, В.В.; Шевченко, М.О.; Кудін, В.Г.; Судавцова, В.С. (Доповіді НАН України, 2013)
Методом калориметрiї вивчено термохiмiчнi властивостi розплавiв Eu−Pd(Pt) при
1300 К (0 < xPd < 0,37 i 0 < xPt < 0,36), Al−Eu при 1300 К (0,59 < xEu < 1) та
1473 К (0 < xEu < 0,21), Eu−Sn при 1300 K (0 < xSn < 0,16) та 1250 K (0,7< xSn < 1),
Cu−Eu при 1480 K (0 < xEu < 0,23 i 0,43< xEu < 1), Ag−Eu при 1473 K (0 < xEu < 0,37)
та 1300 K (0,41 < xEu < 1). За допомогою моделi iдеальних асоцiйованих розчинiв (IАР)
розраховано ентальпiї i ентропiї утворення сполук у рiдких i твердих сплавах, активностi компонентiв i асоцiатiв, енергiї Гiббса та ентропiї змiшування розплавiв цих систем та зроблено критичний аналiз їх дiаграм стану. Бiльшiсть згаданих систем характеризуються iнтенсивною мiжкомпонентною взаємодiєю. Оцiнено термодинамiчнi властивостi потрiйних розплавiв Al−Eu−метал. Методом калориметрии изучены термохимические свойства расплавов Eu−Pd(Pt) при
1300 К (0 < xPd < 0,37 и 0 < xPt < 0,36), Al−Eu при 1300 К (0,59 < xEu < 1) и 1473 К
(0 < xEu < 0,21), Eu−Sn при 1300 K (0 < xSn < 0,16) и 1250 K (0,7 < xSn < 1), Cu−Eu
при 1480 K (0 < xEu < 0,23 и 0,43 < xEu < 1), Ag−Eu при 1473 K (0 < xEu < 0,37)
и 1300 K (0,41 < xEu < 1). При помощи модели идеальных ассоциированных растворов (ИАР)
рассчитаны энтальпии и энтропии образования соединений в жидких и твердых сплавах,
активности компонентов и ассоциатов, энергии Гиббса и энтропии смешения расплавов
этих систем, и сделан критический анализ их диаграмм состояния. Большинство перечисленных систем характеризуются интенсивным межкомпонентным взаимодействием. Оценены термодинамические свойства тройных расплавов Al−Eu−металл. Thermochemical properties of melts Eu−Pd(Pt) at 1300 К (0 < xPd < 0.37 and 0 < xPt < 0.36), Al−Eu at 1300 К (0.59 < xEu < 1) and 1473 К (0 < xEu < 0.21), Eu−Sn at 1300 K
(0 < xSn < 0.16) and 1250 K (0.7 < xSn < 1), Cu−Eu at 1480 K (0 < xEu < 0.23 and 0.43 < xEu < 1), Ag−Eu at 1473 K (0 < xEu < 0.37) and 1300 K (0.41 < xEu < 1) are studied by the
calorimetry method. Using the ideal associated solution (IAS) model, the enthalpies and entropies
of formation of compounds in liquid and solid alloys, the activities of components and associates,
mixing Gibbs energies, and entropies of these systems are calculated, and the critical analysis of
their phase diagrams is conducted. The majority of these systems are characterized by an intensive
interaction between the components. The thermodynamic properties of ternary Al−Eu−metal melts are estimated.