Нові селективні нанокомпозиційні матеріали на основі гідратованого діоксиду цирконію та оснóвного оксонітрату вісмуту - Рождественська, Л.М.; Дзязько, Ю.С.; Руденко, О.С.; Желєзнова, Л.І.; Бєляков, В.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Синтезовано новi композицiйнi iонообмiннi матерiали на основi гiдратованого дiоксиду цирконiю та осн´овного оксонiтрату вiсмуту. Проведено дослiдження характеристик
їх пористої структури та фiзико-хiмiчних властивостей методами термiчної десорбцiї азоту, IЧ-спектроскопiї та термогравiметрiї. Визначено, що синтезованi сорбенти є не простими механiчними сумiшами, а представляють собою мiкропористi нанокомпозицiйнi матерiали з розвинутою поверхнею i селективнiстю щодо iонiв Cr(VI). Встановлено, що найбiльша селективнiсть та рухомiсть сорбованих iонiв у фазi iонiту реалiзується для матерiалiв з спiввiдношенням Zr : Bi = 0,8−1. Синтезированы новые композиционные ионообменные материалы на основе гидратированного диоксида циркония и осн´овного оксонитрата висмута. Проведено исследование характеристик их пористой структуры и физико-химических свойств методами термической десорбции азота, ИК спектроскопии и термогравиметрии. Показано, что материалы являются не простыми механическими смесями, а представляют собой микропористые нанокомпозитные материалы с развитой поверхностью и селективностью относительно ионов Cr(VI). Установлено, что наибольшая селективность и подвижность сорбированных ионов
в фазе ионита реализуются при соотношении Zr : Bi = 0,8−1. New composite ion-exchange materials based on hydrated zirconium dioxide and basic bismuth
oxonitrate were synthesized. Their porous structure characteristics and physical and chemical properties were studied by the method of nitrogen thermal desorption, IR spectroscopy, and thermogravimetry. It is shown that the materials are not simple mechanical mixtures, but they are microporous nanocomposite materials with developed surface and good selectivity to chromium (VI) ions. The
highest selectivity and mobility of sorbed ions in the ion exchanger phase are obtained for materials
with the molar ratio Zr : Bi = 0.8−1.