Индивидуальная физиологическая норма: концепция и проблемы - Григорян, Р.Д. (Доповіді НАН України, 2013)
Обоснована необходимость замены общепринятого понятия физиологической нормы, базирующейся на концепции гомеостаза и так называемых гомеостатических констант, на понятие индивидуальной физиологической нормы (ИФН), базирующейся на концепции
энергетического баланса в клетках человека. Рассмотрены теоретические и прикладные
проблемы, решение которых позволит реализовать эту замену парадигм и на платформе ИФН создать перспективные технологии диагностики и лечения сложных функциональных заболеваний, медленно развивающихся вследствие ослабления физиологических
механизмов адаптации. Обгрунтовано необхiднiсть замiни загальноприйнятого поняття фiзiологiчної норми, що
базується на концепцiї гомеостазу та так званих гомеостатичних констант, на поняття
iндивiдуальної фiзiологiчної норми (IФН), що базується на концепцiї енергетичного балансу
в клiтинах людини. Розглянуто теоретичнi та прикладнi проблеми, вирiшення яких дасть
можливiсть реалiзувати цю замiну парадигм i на платформi IФН створити перспективнi
технологiї дiагностики та лiкування складних функцiональних захворювань, що повiльно
розвиваються внаслiдок послаблення фiзiологiчних механiзмiв адаптацiї. A concept of human individual physiological norm (IPN) based on the energy balance in cells is
proposed. IPN should extend the traditional concept of physiological norm based on the mean values
of the so-called homeostatic constants. Theoretical and applied problems arising on a way of such
conceptual changes are discussed to appreciate a creation of emerging medical technologies for the
diagnosis and the treatment of non-trivial slow developing adaptation diseases.