Окиснювальний стрес у серці щурів при експериментальному цукровому діабеті: ефект нікотинаміду - Кучмеровська, Т.М.; Пентек, Ю.Т.; Донченко, Г.В.; Яніцька, Л.В.; Гузик, М.М.; Дякун, К.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Показано, що у щурiв, хворих на цукровий дiабет, маса тiла була в 2,5 раза нижче, а концентрацiя глюкози в кровi у 5 разiв вище, нiж у тварин контрольної групи. Введення
нiкотинамiду (NАm, 100 мг/кг) дiабетичним щурам незначною мiрою знижувало рiвень
глюкози кровi та не впливало на масу тiла. На тлi гiперглiкемiї збiльшувався вмiст
TБК-активних продуктiв у сироватцi кровi та серцi. При хронiчному введеннi NAm
зменшувався вмiст TБК-активних продуктiв як у сироватцi кровi, так i в серцi, а також частково вiдновлювалася знижена при дiабетi активнiсть супероксиддисмутази в серцi. Таким чином, нiкотинамiд може знайти застосування у лiкуваннi дiабетичної кардiомiопатiї. Показано, что у крыс, больных сахарным диабетом, масса тела в 2,5 раза ниже, а концентрация глюкозы в крови в 5 раз выше, чем у животных контрольной группы. Введение никотинамида (NАm, 100 мг/кг) диабетическим крысам в незначительной степени снижало
уровень глюкозы в крови, но не влияло на массу тела. На фоне гипергликемии содержание
TБК-активных продуктов в сыворотке крови и сердце было увеличено. При хроническом
введении NAm снижалось содержание TБК-активных продуктов как в сыворотке крови,
так и в сердце, а также частично восстанавливалась сниженная при диабете активность
супероксиддисмутазы в сердце. Таким образом, никотинамид может найти применение в лечении диабетической кардиомиопатии. It is shown that body weights were 2.5 times lower in diabetic rats than those in controls, while
blood glucose concentrations were 5 times higher in diabetic rats as compared with controls. NAm
(100 mg/kg) treatment did not statistically affect the weight gain in diabetic rats. Hyperglycemia was
accompanied by the increase of TBARS contents in serum blood and heart. Treatment with NAm
diminished TBARS both in serum blood and heart and partially restored the activity of superoxide
dismutase in hearts, which was significantly reduced by diabetes. Thus, nicotinamide may be useful
in treatment of diabetic cardyomyopathy.