Інтенсивність продукування оксиду азоту при регенерації печінки за умов відсутності запасів ретиноїдів - Марченко, М.М.; Копильчук, Г.П.; Бучковська, І.М.; Шмараков, І.О. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено iнтенсивнiсть продукування оксиду азоту (NO) та змiни NO-синтазної
активностi в мiтохондрiальнiй та цитозольнiй фракцiях клiтин печiнки мишей при
регенерацiї печiнки за умов вiдсутностi запасiв ретиноїдiв. Встановлено, що регенерацiя печiнки тварин з фiзiологiчним рiвнем ретинiлефiрiв супроводжується посиленим
утворенням NO та активацiєю NO-синтази в обох фракцiях клiтин лише на початкових етапах (12 та 24 год) пiсля часткової гепатектомiї. Результати аналiзу iнтенсивностi продукування NO в мiтохондрiальнiй та цитозольнiй фракцiях клiтин печiнки мишей Lrat^−/− вказують на пiдвищений рiвень NO протягом усього експерименту з максимальними значеннями через 12 год пiсля часткової гепатектомiї. Исследованы интенсивность образования оксида азота (NO) и изменения активности
NO-синтазы в митохондриальной и цитозольной фракциях клеток печени мышей при регенерации печени в условиях отсутствия запасов ретиноидов. Установлено, что регенерация печени животных с физиологическим уровнем ретинилэфиров сопровождается усиленным образованием NO и активацией NO-синтазы в обеих фракциях клеток только на
ранних этапах (12 и 24 ч) после частичной гепатэктомии. Результаты анализа интенсивности образования NO в митохондриальной и цитозольной фракциях клеток печени мышей Lrat^−/− указывают на повышенный уровень NO на протяжении всего эксперимента с максимальными значениями через 12 ч после частичной гепатэктомии. The intensity of nitric oxide production and changes in the NO-synthase activity in mitochondrial
and cytosolic fractions of mouse liver cells are studied during the liver regeneration in the absence
of retinoid stores. It is determined that the liver regeneration in animals with physiological levels of retinyl esters is accompanied with the increased NO formation and the NO-synthase activation in mitochondrial and cytosolic fractions only at the initial stages (12 and 24 h) after partial hepatectomy. The analysis of the intensity of nitric oxide production in mitochondrial and cytosolic fractions of liver cells in Lrat^−/− mice indicates elevated NO levels throughout the experiment with maximum values in 12 h after partial hepatectomy.