Іммобілізований 1-(4-адамантил-2-тіазолілазо)-2-нафтол — твердофазний реагент на цинк (ІІ) - Запорожець, О.А.; Кеда, Т.Є.; Коваленко, Л.В.; Тилтіна, Л.І.; Сухан, В.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено взаємодiю iммобiлiзованого на поверхнi силiкагелю 1-(4-адамантил-2-тiазолiлазо)-2-нафтолу з цинком (II). Встановлено, що кiлькiсне вилучення Zn(II) модифiкованим сорбентом вiдбувається при pH розчину ≥5,0. Показано перспективнiсть
застосування модифiкованого сорбенту як готової аналiтичної форми для твердофазно-спектрофотометричного i вiзуального тест-визначення 0,03–0,98 мг/л Zn(II) у високомiнералiзованих об’єктах, зокрема бiологiчних рiдинах. Исследовано взаимодействие иммобилизированного на поверхности силикагеля 1-(4-адамантил-2-тиазолилазо)-2-нафтола с цинком (II). Установлено, что количественное извлечение Zn(II) происходит при pH раствора ≥5,0. Показана перспективность применения модифицированного сорбента как готовой аналитической формы для твердофазно-спектрофотометрического и визуального тест-определения 0,03–0,98 мг/л Zn(II) в высокоминерализированных объектах, в частности биологических жидкостях. The interaction of zinc(II) with 1-(4-adamantyl-2-thiasolyl-azo)-2-naphthol immobilized on a silica
surface is studied. The quantitative recovery of Zn(II) is observed at pH ≥5.0. The prospect of
applications of the modified sorbent as a ready to use analytical form for sorption-spectroscopic
and visual test determinations of 0.03–0.98 mg/l Zn(II) in highly mineralized samples, particularly
in biological fluids, is established.