Біохімічні аспекти сигнальної функції ретиноїдів при регенерації печінки - Шмараков, І.О.; Морозевич, Ю.Д.; Бленер, В.С.; Марченко, М.М. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено роль рецепторiв ретиноєвої кислоти та канонiчної сигналiзацiї ретиноїдiв у регенерацiї печiнки. З використанням моделi клiтинно-специфiчної абляцiї рецепторiв ретиноєвої кислоти шляхом активацiї домiнантної негативної iзоформи (RARαDN) показано, що необхiдною умовою для повноцiнної регенерацiї печiнки, викликаної частковою гепатектомiєю, є реалiзацiя ретиноєвою кислотою її сигнальної функцiї, опосередкованої взаємодiєю зi специфiчними ядерними рецепторами, як складова регенеративної вiдповiдi. Функцiонування ретиноїдзалежного сигнального шляху за участю канонiчних ядерних рецепторiв ретиноєвої кислоти життєво важливе як для печiнки при її гострому ураженнi, так i для органiзму в цiлому. Исследована роль рецепторов ретиноевой кислоты и канонической сигнализации ретиноидов в регенерации печени. С использованием модели клеточно-специфической абляции рецепторов ретиноевой кислоты путем активации доминантной негативной изоформы (RARαDN) показано, что необходимым условием для полноценной регенерации печени, вызванной частичной гепатэктомией, является реализация ретиноевой кислотой ее сигнальной функции, опосредованной взаимодействием со специфическими ядерными рецепторами, как составная регенеративного ответа. Функционирование ретиноидзависимого сигнального пути с участием канонических ядерных рецепторов ретиноевой кислоты жизненно важно как для печени при ее остром поражении, так и для организма в целом. The work is devoted to the role of retinoic acid receptors and retinoid canonical signaling in liver regeneration. Using a model of cell-specific ablation of retinoic acid receptors by activation of dominant negative isoform (RARαDN), it is shown that an essential condition for a full liver regeneration caused by partial hepatectomy is the realization of retinoic acid signaling functions mediated by interaction with specific nuclear receptors as a component of regenerative response. Retinoiddependent signaling pathway functioning, involving canonical nuclear retinoic acid receptors, is vital for the liver during its acute injury and organism as a whole.