Модифікація радіаційно-індукованого цитогенетичного ефекту в лімфоцитах периферичної крові людини з використанням антиоксидантного вітамінного препарату - Шеметун, О.В. (Доповіді НАН України, 2013)
Дослiджено цитогенетичний ефект в опромiнених in vitro в дозi 1 Гр лiмфоцитах периферичної кровi людини при окремому культивуваннi та при дiї антиоксидантного вiтамiнного препарату “Веторон” (мiстить вiтамiни А, Е, С) в концентрацiї 40 мкг/мл.
Встановлено, що застосування антиоксидантного вiтамiнного препарату перед опромiненням кровi забезпечує зниження радiацiйно-iндукованої частоти аберацiй хромосом в середньому на 49,55%. Исследован цитогенетический эффект в облученных in vitro в дозе 1 Гр лимфоцитах периферической крови человека при отдельном культивировании и при действии антиоксидантного витаминного препарата “Веторон” (содержит витамины А, Е, С) в концентрации
40 мкг/мл. Установлено, что применение антиоксидантного витаминного препарата перед
облучением крови обеспечивает снижение радиационно-индуцированной частоты аберраций хромосом в среднем на 49,55%. The results of investigation of the radioinduced cytogenetic effect in human peripheral blood lymphocytes irradiated in vitro in a dose of 1 Gy under both the separate cultivation and the action of
antioxidant “Vetoron” (containing vitamins A, E, C) at a concentration of 40 mg/ml are presented.
It is shown that the application of “Vetoron” before the radiation exposure of blood reduced the
frequency of radiation-induced chromosomal aberrations by 49.55% on the average.