В. И. Вернадский: интегральные функции и задачи науки - Мочалов, И.И. (Наука та наукознавство, 2012)
В.И. Вернадский относится к тем классикам науки ХХ века, которым имманентно было присуще стремление к философскому осмыслению средств исследования и понятийного аппарата, применяемого для решения научных задач. Хотя Вернадский хорошо был знаком c работами философов и методологов различных направлений, у него фактически по любому вопросу формировалось собственное мнение с соответствующей аргументацией. В статье представлен материал, формулирующий концепцию интегральных функций и задач науки Вернадского. В.І. Вернадський належить до тих класиків науки ХХ століття, яким іманентно було притаманне прагнення до філософського осмислення засобів дослідження і понятійного апарату, що застосовується для вирішення наукових завдань. Хоча Вернадський був добре обізнаним з працями філософів і методологів різних напрямків, у нього фактично з будь-якого питання формувалася власна думка з відповідною аргументацією. У статті представлено матеріал, що формулює концепцію інтегральних функцій і завдань науки Вернадського. V.І. Vernadsky belongs to the classics of science in 20 century with the immanent strive to philosophic interpretation of research tools and terminologies used in solving scientific objectives. Although Vernadsky was well acquainted with works of philosophers in various fields, he had his own established opinion for nearly all the issues, with relevant argumentation. The paper contains information that conceptualizes integral functions and tasks of sciences formulated by Vernadsky.