Метрологія: еволюція змісту та завдань (новий погляд) - Храмова-Баранова, О.Л. (Наука та наукознавство, 2012)
В статті вперше дано новий погляд на метрологію. Вона розглядається в широкому та вузькому значеннях. У широкому значенні метрологія – це розділ фізики, завданням якої є вимірювання різних фізичних величин, розробка методів і засобів вимірювання, що забезпечують їх повсюдну єдність та відповідну точність, утворення одиниць вимірювання фізичних величин та їх систем, створення їх еталонів, уточнення фундаментальних фізичних констант. У вузькому розумінні метрологія – технічна дисципліна, що займається створенням еталонів і зразкових вимірювальних засобів та їхньою перевіркою (прикладна метрологія). В статье впервые дан новый взгляд на метрологию. Она рассматривается в широком и узком значениях. В широком значении метрология – раздел физики, задачей которого являются измерения различных физических величин, разработка методов и средств измерения, обеспечивающих их повсеместное единство и соответствующую точность, образование единиц измерения физических величин и их систем, создание их эталонов, уточнение фундаментальных физических констант. В узком понимании метрология – техническая дисциплина, которая занимается созданием эталонов и образцовых измерительных средств и их проверкой (прикладная метрология). Evolution of the notion “metrology” is analyzed using its definitions over a hundred years and more, to show the vector of change in its content, thematic coverage and objectives. Analysis of the definitions and essential facts from the history of metrology and physics is made. It is shown that the notion “metrology” needs to be interpreted in broader and narrow sense.