Начальный этап космических исследований в Украине - Новиков, Н.В. (Наука та наукознавство, 2012)
Представлена и проанализирована информация об основных направлениях и важных задачах научных исследований в области изучения и использования космического пространства на начальном этапе космических исследований в Украине, а также наиболее эффективных путей их решения. Освещены важные для Украины события космической деятельности в 1950–1990 гг. Представлена та проаналізована інформація про основні напрями та важливі задачі наукових досліджень в галузі вивчення та використання космічного простору на початковому етапі космічних досліджень в Україні, а також найбільш ефективних шляхів їх вирішення. Висвітлюються важливі для України події космічної діяльності в 1950–1990 рр. Presentation and analysis of information is contained about essential fields and important objectives of scientific research related with exploration and practical uses of space and their most effective solutions, at the earliest phase of space research in Ukraine. Events in the space activities in 50-90 of the past century, which had significance for Ukraine, are outlined.