Развитие идей академика В.М. Глушкова по технологии компьютеров, систем и программ - Лаврищева, Е.М. (Наука та наукознавство, 2013)
Статья, посвященная 90-летию со дня рождения академика В.М. Глушкова, отражает его вклад в разработку технологии ЭВМ, компьютерных систем и программ. В 1970-х годах он предвидел появление фабрик сборки компьютеров, систем и программ. Предложенные им технологии соответствуют понятиям Computer Engineering, Systems Engineering, Software Engineering, одновременно возникших в Computer Science. Определена сущность каждой из этих технологий, рассмотрено их развитие и современное состояние. Дана классификация новых дисциплин, способствующих более наукоемкой и обоснованной сборке программных продуктов для массового использования. Стаття, присвячена 90-річчю з дня народження академіка В.М. Глушкова, віддзеркалює його внесок у розробку технології ЕОМ, комп’ютерних систем і програм. У 1970-х рр. він передбачив появу фабрик збірки комп’ютерів, систем і програм. Запропоновані ним технології відповідають поняттям Computer Engineering, Systems Engineering, Software Engineering, які одночасно виникли в Computer Science. Визначено сутність кожної з цих технологій, розглянуто їх розвиток та сучасний стан. Дана класифікація нових дисциплін, сприяючих більш наукоємній та обґрунтованій збірці програмних продуктів для масового використання. The article devoted to the 90th anniversary since the birthday of academician Glushkov highlights his contributions in development of computer technologies, systems and software. As early as in 70s of the past century did he predict the emergence of factories for assembly of computers, computer systems and software installation. Technologies that he proposed complied with the notions of Computer Engineering, Systems Engineering, Software Engineering that occurred later, with rise of Computer Science. Essential features, development and the existing performance of each technology are highlighted. A classification of new disciplines related with development of software for mass-scale uses is given.