Основні періоди та етапи розвитку ракетно-космічної техніки України (до 60-річчя КБ "Південне" ім. М. К. Янгеля). Ч.1 - Колтачихіна, О.Ю.; Храмов, Ю.О. (Наука та наукознавство, 2014)
Подано коротку історію зародження і становлення ракетобудування у світі наприкінці 20-х – у 40-х рр. ХХ ст. Запропоновано періодизаційну схему розвитку ракетно-космічної техніки України. Висвітлено етап її формування та інституалізації наукових досліджень і дослідно-конструкторських розробок у галузі ракетної техніки в Україні в рамках СРСР у період 1951–1957 рр. Дана краткая история зарождения и становления ракетостроения в мире в конце 20-х – в 40-х гг. ХХ ст. Предложена периодизационая схема развития ракетно-космической техники в Украине. Рассматривается этап ее формирования и институализации научных исследований и опытно-конструкторских разработок в области ракетной техники в Украине в рамках СССР в период 1951–1957 гг. A brief history of the origin and formation of the missilery in the world in the late 20’s– in the 40’s years of XX century is described in world. It gives periodization of development of space rocket technology in Ukraine. It is shown stages of its formation and institutionalization of scientific research and experimental development in the missilery in Ukraine within the USSR during the period of 1951–1957 years.