Передумови виникнення та становлення синергетики - Кілочицька, Т.В. (Наука та наукознавство, 2014)
Розглянуто передумови виникнення та становлення міждисциплінарного напряму в науці – синергетики (середина XІX ст. – 70-ті рр. ХХ ст.). Показано внесок І.Р. Прігожина з нерівноважної термодинаміки в формування синергетики, або загальної теорії самоорганізації систем різної природи. Проаналізовано праці Германа Хакена (дав визначення поняттю «синергетика», вказав на подібність процесів самоорганізації, що відбуваються в фізичних, хімічних, біологічних об’єктах, запропонував єдиний підхід). Рассмотрены предпосылки возникновения и становления междисциплинарного направления в науке – синергетики (середина XІX в.—70-е гг. ХХ в.). Показан вклад И.Р.Пригожина в формирование синергетики, или общей теории самоорганизации открытых систем произвольной природы. Проанализированы труды Германа Хакена (дал определение понятию «синергетика», указал на сходство процессов самоорганизации в физических, химических, биологических объектах, предложил единый подход). Factors behind rise and establishment of synergetics, an interdisciplinary science field (middle of 19 century – 70s of 20 century) are discussed. The contribution of I. P. Prigozhin in establishing synergetics, or the general theory of self-organization of open systems with discretionary nature, is shown. Works of H. Haken are analyzed, who gave a definition to the notion “synergetics”, pointed out to similarities of self-organization processes in physical, chemical and biological objects, and offered a single approach.