Зелене зростання як модель інноваційного розвитку з урахуванням екологічних викликів - Кваша, Т.К.; Паладченко, О.Ф. (Наука та наукознавство, 2014)
Статтю присвячено дослідженню критеріїв та індикаторів «зеленого» зростання як альтернативної моделі інноваційного розвитку з урахуванням екологічних викликів та можливості їх застосування в Україні. На основі світових джерел досліджено ключові напрями «зеленого» зростання; загальні рекомендації щодо переходу на цю модель, критерії та індикатори для оцінки «зеленого» зростання, розроблені та запропоновані експертами ОЕСР. Вибір критеріїв та індикаторів зеленого зростання з урахуванням особливостей, цілей соціально-економічного та інноваційного розвитку країни є важливим завданням. Статья посвящена исследованию критериев и индикаторов «зеленого» роста как альтернативной модели инновационного развития с учетом экологических вызовов и возможного их применения в Украине. На основе мировых источников исследованы ключевые направления «зеленого» роста, общие рекомендации по переходу на эту модель, критерии и индикаторы оценки «зеленого» роста, разработанные и предложенные экспертами ОЭСР. Выбор критериев и индикаторов зеленого роста с учетом особенностей, целей социально-экономического и инновационного развития страны является важной задачей современности. Criteria and indicators of “green” growth as an alternative model for the innovation-driven development in view of ecological challenges and their potential applications in Ukraine are studied. An analysis of literary sources on the key areas of “green” growth, general recommendations on adopting this model, criteria and indicators to measure “green” growth, developed and disseminated by OECD experts, is made. The importance of selecting criteria and indicators for “green” growth with bearing in mind the specifics and socio-economic objectives of the innovation-driven development of a country is argued.