Наукометричний аналіз досліджень у галузі струмопровідних полімерів в Україні - Грачев, О.О.; Хорєвін, В.І.; Авілова, І.М. (Наука та наукознавство, 2014)
Публікації та їх цитування в базі даних Google Scholar в 1975 – 2013 рр. використано для наукометричного аналізу одного з сучасних напрямів досліджень (струмопровідні полімери). Науковий потенціал України в цьому домені науки сконцентровано в двох відомствах (НАН України – 63,7% з 322 усіх українських робіт, МОН України – 29,5 % , 6,2% – спільні роботи цих відомств) і чотирьох містах (Київ – 73,9%, Львів – 15,2%, Харків – 4,5%, Донецьк – 3,6%). 37,3% усіх українських робіт були виконані сумісно з вченими 31 зарубіжної країни світу і отримали 77,4% з усіх 4494 посилань на українські роботи; 36,3% документів, надрукованих українцями самостійно за кордоном, викликали 20% усіх цитат, 26,4% робіт були надруковані в Україні без закордонних авторів і отримали 2,6 % усіх посилань. Зроблено висновок, що дослідження струмопровідних полімерів в Україні розвиваються в тісній співпраці зі світовою науковою спільнотою шляхом проведенням досліджень у провідних лабораторіях з публікацій у зарубіжних виданнях. Публикации и их цитирование в базе данных Google Scholar в 1975–2013 гг. использованы для библиметрического анализа в Украине одного из современных направлений исследований – токопроводящие полимеры. Научный потенциал Украины в этом домене науки сконцентрирован в двух ведомствах (НАН Украины – 63,7 % из 322 всех украинских работ, МОН Украины – 29,5 % , 6,2 % – совместные работы этих ведомств ) и четырех городах (Киев – 73,9 % , Львов – 15,2 % , Харьков – 4,5 % , Донецк – 3,6 %). 37,3 % всех украинских работ были выполнены совместно с учеными из 31 зарубежной страны и получили 77,4 % из всех 4494 ссылок на украинские работы; 36,3 % документов, напечатанных украинцами за рубежом без зарубежных соавторов, вызвали 20 % всех цитат, 26, 4 % работ были напечатаны в Украине и получили 2,6 % всех ссылок. Сделан вывод, что исследования токопроводящих полимеров в Украине развиваются в тесном сотрудничестве с мировым научным сообществом путем проведения исследований в ведущих лабораториях и публикаций в зарубежных изданиях. Data on publications and their citations contained in database Google Scholar for 1975–2013 are used for bibliometric analysis of the Ukrainian performance in an advanced research field, electric current conducting polymers. Research capacities in Ukraine in this research field are concentrated in the two departments: the National Academy of Ukraine, accounting for 63,7% of the total of 322 Ukrainian works in the field, the Ministry for Education and Science (29,5%), with 6,2% of works being collaborative works of researchers from these departments; in the four cities: Kiev (73,9%), Lvov (15,2%), Kharkov (4,5% ), Donetsk (3,6%). 37,3% of the Ukrainian works in the field have been done in collaboration with researchers from 31 countries; they account for 77,4% of the total 4494 references to Ukrainian works. 36,3% of the publications printed by Ukrainians abroad without foreign co-authors account for 20% of the total number of citations; 26,4% of works have been printed in Ukraine and accounted for 2,6% of the total number of citations. The conclusion is made about close collaboration of Ukrainian researchers in the field with the global scientific community, with research effort and printing of results concentrated in distinguished laboratories and foreign publications.